Az élelmiszerüzletek ötöde elbukott az ellenőrzéseken

A szlovák Állat-egészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet (ŠVPS) kimutatásai szerint októberben csaknem minden ötödik megvizsgált élelmiszerboltban és gyárban találtak hiányosságokat.

Az Élelmiszeripari Felügyelet tagjai egy hónap alatt 3296 felmérést végeztek, 599 esetben pedig hiányosságokat is találtak – ez 18,17 százalékos arányt jelent. Az ellenőrzéseket az előállítóktól és gyártóktól kezdve a nagy- és kisvállalkozásokig több vállalkozásban végezték.

A hiányosságok legtöbbjét pont a kisboltokban (31,7 %) és a közepes nagyságú elárusítóhelyeken (28,6 %) mutatták ki, majd a hipermarketek és szupermarketek következnek a felsorolásban (13,8 %).

Az ellenőröknek büntetések osztogatására is volt felhatalmazásuk, helyszínen 8386 euróra szóló blokkot írtak ki az érintett üzleteknek, a komolyabb hiányosságokat pedig további eljárásra terjesztették fel. Ezek kapcsán jóval magasabb büntetéseket osztogatnak – az októberben lezárt 193 ügyben például összesen 215 220 euróra büntették a boltokat, a legnagyobb szankció nagysága 15 ezer eurót tett ki.

A leggyakoribb hiányosságok közé az olvashatatlan, elégtelen vagy helytelen termékfeliratok és ismertetők tartoznak, gyakran a származási helyet mulasztják el feltüntetni, vagy károsodott terméket hoznak forgalomba a boltok.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »