Obama korlátozná a nonprofit csoportok kampánytevékenységét

Új, korlátozó szabályokra tett javaslatot az amerikai kormányzat kedden az olyan, adómentességet élvező nonprofit csoportok kampánytevékenységének ügyében, mint amilyenek körül tavasszal botrány robbant ki az amerikai adóhatóságnál (IRS).

Májusban Amerika-szerte megütközést keltett a leleplezés, hogy az IRS célzott és fokozott ellenőrzést indított olyan, a „társadalmi jólét” előmozdítását vállaló és ezért adómentességben részesített csoportok ellen, amelyek a nevük alapján vélhetően kapcsolatban álltak a Tea Party ultrakonzervatív mozgalommal.

A pénzügyminisztérium új javaslatai ezeknek a csoportoknak a politikai hirdetés és az adománygyűjtés terén való tevékenységét szabályoznák.

Közleménye szerint a pénzügyminisztérium meg kívánja változtatni a „társadalmi jólét” meghatározását, amelynek alapján adómentességet élvező csoportok korlátozott mértékben ugyan, de bekapcsolódhatnak a kampánytevékenységbe. A javaslatok között szerepel, hogy politikai tevékenységnek számítson minden olyan hirdetés közzététele, amely 60 nappal az általános választások előtt valamelyik jelöltet megemlíti. Emellett a csoportoknak meg kell majd nevezniük, hogy bizonyos, hozzájuk befutott adományok kitől származnak.

A tárca azt is pontosítaná, hogy milyen típusú befizetések és a szavazókkal való kapcsolattartás mely formái minősülnek „a jelöltekkel kapcsolatos politikai tevékenységnek”.

„Ez a javasolt útmutató az első kulcsfontosságú lépés társadalmi jóléti szervezetek politikai tevékenységének egyértelmű meghatározása felé” – hangoztatta a közleményben Mark Mazur, a pénzügyminisztérium adópolitikai ügyekben illetékes helyettes államtitkára.

Az Egyesült Államokban az adótörvénykönyv 501-es paragrafusa c pontjának 4. bekezdése rendelkezik az adómentességet élvező nonprofit szervezetekről, amelyek fő profilja nem lehet politikai jellegű, vagyis az idejük és az anyagi eszközeik kevesebb mint a felét fordítják politikai tevékenységre.

Az ilyen csoportok száma ugrásszerűen megnőtt azután, hogy a legfelsőbb bíróság 2010-ben határozatot hozott az úgynevezett Citizens United-ügyben. A testület ugyanis engedélyezte az ilyen szervezeteknek, hogy korlátlanul költhessenek politikai hirdetésekre a választási kampányokban. A megkötés eddig mindössze annyi volt, hogy konkrét jelöltek vagy pártok mellett nem kampányolhatnak, a „társadalom jólétének ügyei” mellett azonban igen. Vonzó lehetőség az ilyen szervezetek létrehozói számára, hogy nem kell megnevezniük az őket pénzzel támogatókat.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »