Forgalomlassítással tiltakoztak Háromszéken

Forgalomlassító tiltakozást tartott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) néhány aktivistája hétfőn a Kovászna megyei Szentivánlaborfalván amiatt, hogy a kormány mindeddig válasz nélkül hagyta a márciusi Székely szabadság napján és az októberi Székelyek nagy menetelésén elfogadott dokumentumaikat.

Az akció során az SZNT mintegy 15 aktivistája sétált egy órán át székely zászlókkal és táblákkal a Brassót Bákóval összekötő országút egyik szentivánlaborfalvi gyalogátkelőjén. Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek nyilatkozva villámcsődületnek nevezte az akciót.

Hozzátette, a csendőrség és a rendőrség lényegesen nagyobb létszámban vonult a helyszínre, mint ahányan a gyalogátkelőn sétálók voltak, de nem akadályozták meg a tiltakozást. Csupán azzal avatkoztak be, hogy irányítani kezdték a forgalmat, és valahányszor egy-egy jármű közeledett, leállították a zebrán sétáló aktivistákat. „Csak az akció legelején sikerült lassítani a forgalmat” – nyilatkozta Gazda Zoltán, aki szerint a figyelemfelkeltés ennek ellenére sikeres volt.

A márciusi marosvásárhelyi Székely szabadság napján, illetve az októberi Székelyek nagy menetelésén is kiáltványt fogadtak el a résztvevők, amelyben Székelyföld államon belüli önkormányzását sürgették. Mindkét kiáltványt beadványként továbbították a román kormánynak, de ezek hivatalos válasz nélkül maradtak.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »