Egyre több a probléma Szocsi körül

Már csak néhány hónap maradt a Szocsiban megrendezett februári téli olimpiai játékokig. A nagyszabású rendezvénynek több célja is van: fellendíteni Szocsi városát, jó országimázst teremteni, valamint bizonyítani Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának hatékonyságát. Az építkezések és a fejlesztések azonban hiába haladnak hihetetlen mértékben, az olimpia rendezése körül számos olyan kérdés felmerült, mely gátolhatja annak sikerességét és támogatottságát mind a helyi, mind a nemzetközi szinten.

A szocsi olimpiát a játékok történetében rekord nagyságú összegből, összesen körülbelül 51 milliárd dollárból rendezik meg. Ez összehasonlításképpen több milliárddal meghaladja például Szlovénia, Litvánia, vagy Észtország 2011. évi GDP-jét. Putyin eredetileg ennek a töredékét, 12 milliárd dollárt tervezett az eseményre költeni.

Azon kívül, hogy ez hatalmas összeg egy gazdasági problémákkal küzdő országban, számos kritika éri a források helytelen felhasználását is. A kritikusok nagy része úgy véli, hogy annak legalább felét elsikkasztották, illetve kenőpénznek használták fel. A Putyinhoz közel álló vállalatok nagyon sokat nyertek az építkezéseken; gyermekkori barátja, Arkagyij Rotenberg a Bloomberg vállalat értesülései szerint például 7,4 milliárd dollárt. Érdekes még az is, hogy többet költöttek a környező utak felújítására, mint a NASA az egyik marsi expedíciójára. A rengeteg korrupciós vád ellenére azonban még senkit nem ítéltek el csalás miatt az olimpiai építkezésekkel összefüggésben.

A helyieknek elviekben örülniük kéne, hogy ekkora összegeket fektetnek be a környék fejlesztésébe, azonban ez az elképzelés nagyon messze áll a valóságtól. Közel 2000 családot telepítettek át azért, hogy az építkezések gond nélkül haladhassanak, többségük pedig tisztességes kompenzációt sem kapott mindezért. Ráadásul többen elveszítették megélhetésüket, mivel messze kerültek termőföldjeiktől. Ezen kívül rengetegen panaszkodtak amiatt, hogy az átépítések miatt kiapadtak a kutak, valamint hogy a vasutak és autópályák építése elvágja őket a közlekedési útvonalaktól. Az építkezések a természetben is nagy károkat okoznak, a Szocsi Nemzeti Park élővilágát és természeti sokszínűségét is veszélybe sodorhatják.

Sokan alapvetően azt sem értik, hogyan esett a téli olimpia esetén a választás éppen Szocsira, amikor a hőmérséklet ritkán megy fagypont alá. Putyin kritikusai cinikusan azzal magyarázzák ezt az interneten, hogy az orosz elnök egyébként is sokat jár oda nyaralni, így biztosan ezért akarta felvirágoztatni a környéket. 

Közben a szocsi rendőrség többszáz olyan migráns munkásra bukkant az építkezéseken, akiket több esetben embertelen körülmények között tartottak. Személyes irataikat korábban elkobozták, fizetésüket visszatartották, számosan közülük pedig nem rendelkeztek munkaengedéllyel. Emiatt általában a megengedettnél többet – akár napi 12 órát is – dolgoztatták őket.

A legnagyobb nemzetközi port kavaró probléma mégis az a törvény volt, melyet Vlagyimir Putyin idén, június 29-én írt alá. Ebben megtiltotta a „nem tradicionális” szexuális irányultság népszerűsítését. Szakértők szerint ez azonban ellent mond az Olimpiai Chartának, melynek hatodik alapelve a következő: „bármely országgal, személlyel, fajjal, vallással, politikával, nemmel kapcsolatba hozható vagy bármely egyéb megjelenési formában megjelenő diszkrimináció összeférhetetlen az Olimpiai Mozgalommal”. Emiatt több meleg sportoló vagy visszautasítja a részvételt, vagy valamiféle megkülönböztető jelzést fog viselni, hogy kifejezze tiltakozását a rendelkezéssel szemben. Moszkvai aktivisták ezen kívül azt nyilatkozták, hogy a szocsi olimpia megnyitójának napján melegfelvonulást fognak tartani a fővárosban. Az Amnesty International is nemzetközi tiltakozásra készül, azonban ők a mostani törvényen kívül az emberi jogok jobb érvényesülése mellett is szeretnének felszólalni.

Az olimpiai játékok február 7-től 23-ig fognak majd tartani, így kevesebb mint három hónap maradt a megnyitóig. A nehézségek ellenére a környék hatalmas fejlesztéseken ment keresztül és a The Voice of Russia orosz rádió szerint Szocsi készen áll egy biztonságos olimpia lebonyolítására: az olimpiai létesítményeket már tesztelik, az új közlekedési útvonalakat folyamatosan nyitják meg, ezeken kívül pedig már a megfelelő biztonsági intézkedéseket is megtették.

Balogh Eszter

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »