A neonáci Kotleba győzelme a csehek számára is figyelmeztetés

A neonáci Marián Kotleba győzelme a szlovákiai megyei választáson figyelmeztetést jelent a csehek számára is – írja a választások eredményét boncolgató kommentárjában vasárnap az iDnes prágai hírportálon Lubos Palata, neves cseh publicista.

Kotleba, a parlamenten kívüli Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke a második fordulóban a szavazatok több mint 55 százalékát kapta meg Besztercebánya megyében, amivel jelentősen megelőzte a baloldali kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) által jelölt Vladimír Mankát.

„Marián Kotleba nem Ján Slota helyettese. Valami sokkal rosszabb. Míg Ján Slota néha nevetséges, néha buta és néha ízléstelenül sértegető nacionalista, Marián Kotleba, szombat este óta Besztercebánya megye új elöljárója tisztavérű neonáci” – állítja Palata.

A szerző szerint Kotleba a fasiszta szlovák állam legaljának, a Hlinka gárdának nyílt követője. A gárdistáktól csak abban különbözik, hogy ő nem a zsidókat, hanem a romákat gyűlöli, akiket egyébként a háború alatti Tiso-rendszer is üldözött.

Palata úgy látja: Kotleba azért győzött, mert ugyan sajátos, de mégis „receptet” kínál a rendkívül súlyos roma-probléma megoldására, amelyet a szlovák kormányok elhanyagoltak.

„A politikai színpad peremén álló politikusból, akinek pártja csak nagy nehezen kerülte el a betiltást, s ő maga a börtönt, ez a tisztavérű szlovák náci Szlovákia nyolcadának kormányzója lett. Ha ez önöket a magyar Jobbik előrenyomulására emlékezteti, nem tévednek” – írja a szerző.

Kotleba sikere figyelmeztetés Szlovákiának, de a cseheknek is. Mert „csak a vak nem látja, hogy azok az okok, amelyek ezen neonáci előtt megnyitották a hatalomhoz vezető utat, a cseh határvidék számos helyén is megtalálhatóak”, s a helyzet nem javul, hanem rosszabbodik.

„A neonácik receptjei rosszak. Ha azonban ők az egyetlenek, akik valami ilyesmit előterjesztenek, nem szabad csodálkozni azon, hogy az emberek egy része hisz nekik” – zárja kommentárját az iDnes hírportál.

MTI

Friss hírek