Egyiptom kiutasította a török nagykövetet

Az egyiptomi kormány szombaton kiutasította Törökország nagykövetét arra hivatkozva, hogy Ankara olyan szervezeteket támogat, amelyek komoly kockázatot jelentenek az ország stabilitására nézve.

Az indoklásban feltehetőleg a Muszlim Testvériségre utaltak, amelyhez az észak-afrikai ország korábbi elnöke, Mohamed Murszi is tartozik.

A nagykövet „nem kívánatos személlyé” nyilvánítása azután történt, hogy Recep Tayyip Erdogan, Törökország miniszterelnöke „provokatvínak” ítélt megjegyzéseket tett oroszországi útja során. Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője szerint „Törökország az egyiptomi érdekek ellen kívánta befolyásolni a közvéleményt és olyan szervezeteket támogatott, amelyek megingathatják az ország helyzetét”. Nem sokkal a bejelentés után a török külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy órákon belül hasonló módon fognak válaszolni a kiutasításra. A két fél közötti diplomáciai kapcsolatot ezzel ügyivői szintre fokozták le.

Murszi 2012 júniusi választási győzelme után a Testvériség igen szoros kapcsolatot létesített a Törökországot kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával. A törökök, akik Murszi 2013 júliusi megbuktatását „elfogadhatatlan puccsnak” minősítették a jelenlegi egyiptomi vezetés egyik leghangosabb kritikusai.

Kiss-Gálfalvi Tamás

Friss hírek