Csúnyán megfizetett a luxuspüspök

A hamburgi tartományi bíróság húszezer eurós büntetést rótt ki Franz-Peter Tebartz-van Elstre, amiért a püspök eskü alatt nem mondott igazat. A bíróság részéről befejezettnek tekinti a limburgi fényűző püspök ügyét, így a labda ismét a limburgiak térfelén van.

Lassan pont kerülhet a van Elst-saga végére, miután a hamburgi tartományi bíróság meghozta ítéletét Limburg fényűző püspöke fölött. A Franz-Peter Tebartz-van Elst ellen indított per apropójául egy videó szolgált, melyben a Spiegel munkatársa indiai útjáról kérdezte a limburgi püspököt, aki akkor úgy válaszolt, hogy első osztállyal utazott Bangalore-ba, hogy részt vegyen egy szegényeken segítő programban. Később aztán Tebartz-van Elst egy esküt helyettesítő nyilatkozatában letagadta, hogy a Spiegel újságírója bármit is kérdezett volna tőle indiai útjával kapcsolatban, valamint azt is cáfolta, hogy ő akármit is válaszolt volna a kérdésre. A vitát a hamburgi bíróság ítélete döntötte el, melyben hamis tanúzás miatt húszezer eurós pénzbüntetést rótt ki a luxuspüspökre.

Limburg egykori püspöke viszont nem indiai útjával érdemelte ki a botrányos jelzőt Németországban. Tebartz-van Elst neve akkor vált ismertté, amikor nyilvánosságra hozták a limburgi püspöki rezidenciának bővítéséről szóló számlát, mely a kezdeti 2,5 millió euró helyett – óvatos becslések szerint – 31 millióra rúgott, ám a végösszeg akár 40 millió eurót is elérheti.

Ekkor lépett közbe Ferenc pápa, aki Vatikánba rendelte a püspököt, aki ellen már szabályos tüntetéseket szerveztek Limburgban. Az október végi audenciát követően Ferenc pápa felfüggesztette Tebartz-van Elstet hivatalából, aki jelenleg a bajorországi metteni kolostorban „elmélkedik és meditál” a történteken, amennyiben megfogadja a pápai intelmeket. Egy kérdés továbbra is nyitott maradt: mi lesz a sorsa a több tíz millió eurós limburgi luxusrezidenciának?

Az elképesztő méretű fényűzés miatt azonban még nem vonták felelősségre a püspököt, várhatóan a német püspöki konferencia vizsgálóbizottsága fog dönteni az ügyben, ám azt még nem tudni, hogy mikor. Tebartz-van Elst mindenesetre már üzent a limburgiaknak a bajor kolostorból, hogy amennyiben nincs más jelentkező, ő ismét szívesen megtartaná a karácsonyi szentmisét szeretett kisvárosában.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »