Bizalmat kapott az olasz igazságügy-miniszter

Az olasz parlament alsóháza szerdán leszavazta azt a bizalmatlansági indítványt, melyet az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) terjesztett elő Anna Maria Cancellieri igazságügy-miniszterrel szemben hivatali visszaélés miatt.

A képviselőház 405 nem, 154 igen szavazattal és 3 tartózkodással vetette el a miniszter megbuktatását. Az M5S frakciójának tagjai a parlamenti ülésteremben mobiltelefonjaik csörgetésével tiltakoztak a voksolás eredménye ellen.

A bizalmatlansági indítványra azután került sor, hogy kiderült, az igazságügyi tárca vezetője személyesen járt közbe egy letartóztatott ismerőse szabadlábra helyezésének érdekében. Salvatore Ligresti vállalkozót és két lányát július 17-én tartóztatták le a Fondiaria Sai nevű biztosítótársaságnál keletkezett több mint ötszázmillió eurós hiány ügyében. Az egyik legtehetősebb olasz családként ismert Ligrestiék közeli viszonyban állnak Cancellierivel, akinek a fia a Fondaria Sainál is dolgozott, és innen milliós prémiummal távozott.

Az ügyet vizsgáló ügyészség szerint az igazságügy-miniszter több alkalommal telefonon beszélt a Ligresti család más tagjaival, mindenekelőtt a letartóztatott Giulia Ligresti szabadlábra helyezése érdekében. A miniszter a családot folyamatosan informálta az ügy alakulásáról és azt ígérte, mindent megtesz Ligresti szabadon engedéséért. Ez októberben be is következett: Giulia Ligrestinek a börtönben megromlott egészsége miatt kiengedték.

Cancellieri a képviselőházban szerdán mondott beszédében ismételten hangoztatta, hogy baráti hívásokról volt szó, minden mást a sajtó magyarázott bele. Hozzátette: soha nem hazudott, nem élt vissza hivatalával és számára nem léteznek első- és másodrangú rabok, különbségek gazdagok és szegények között

A bizalmatlansági szavazás megosztotta a kormányon levő Demokrata Pártot (PD), amelynek egy része kezdetben az M5S kezdeményezését támogatta. Enrico Letta kormányfő azonban a kedd esti PD-ülésen bejelentette, aki az igazságügy-miniszter ellen szavaz, az a kormányt buktatja meg. A PD-frakció végül nemet mondott a miniszter leváltására.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »