Bizalmat kapott az olasz igazságügy-miniszter

Az olasz parlament alsóháza szerdán leszavazta azt a bizalmatlansági indítványt, melyet az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) terjesztett elő Anna Maria Cancellieri igazságügy-miniszterrel szemben hivatali visszaélés miatt.

A képviselőház 405 nem, 154 igen szavazattal és 3 tartózkodással vetette el a miniszter megbuktatását. Az M5S frakciójának tagjai a parlamenti ülésteremben mobiltelefonjaik csörgetésével tiltakoztak a voksolás eredménye ellen.

A bizalmatlansági indítványra azután került sor, hogy kiderült, az igazságügyi tárca vezetője személyesen járt közbe egy letartóztatott ismerőse szabadlábra helyezésének érdekében. Salvatore Ligresti vállalkozót és két lányát július 17-én tartóztatták le a Fondiaria Sai nevű biztosítótársaságnál keletkezett több mint ötszázmillió eurós hiány ügyében. Az egyik legtehetősebb olasz családként ismert Ligrestiék közeli viszonyban állnak Cancellierivel, akinek a fia a Fondaria Sainál is dolgozott, és innen milliós prémiummal távozott.

Az ügyet vizsgáló ügyészség szerint az igazságügy-miniszter több alkalommal telefonon beszélt a Ligresti család más tagjaival, mindenekelőtt a letartóztatott Giulia Ligresti szabadlábra helyezése érdekében. A miniszter a családot folyamatosan informálta az ügy alakulásáról és azt ígérte, mindent megtesz Ligresti szabadon engedéséért. Ez októberben be is következett: Giulia Ligrestinek a börtönben megromlott egészsége miatt kiengedték.

Cancellieri a képviselőházban szerdán mondott beszédében ismételten hangoztatta, hogy baráti hívásokról volt szó, minden mást a sajtó magyarázott bele. Hozzátette: soha nem hazudott, nem élt vissza hivatalával és számára nem léteznek első- és másodrangú rabok, különbségek gazdagok és szegények között

A bizalmatlansági szavazás megosztotta a kormányon levő Demokrata Pártot (PD), amelynek egy része kezdetben az M5S kezdeményezését támogatta. Enrico Letta kormányfő azonban a kedd esti PD-ülésen bejelentette, aki az igazságügy-miniszter ellen szavaz, az a kormányt buktatja meg. A PD-frakció végül nemet mondott a miniszter leváltására.

MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »