Katonai megállapodás született Szerbia és Oroszország között

Belgrádba látogatott Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, ahol szerb kollégájával az oldalán aláírta a két ország jövőbeni katonai együttműködéséről szóló dokumentumot. Az ünnepélyes keretek közé szorított megegyezést követően mindkét tárcavezető abban a reményben nyilatkozott, hogy ez csak az első lépések egyike volt azon az úton, amelyen Szerbia és Oroszország új alapokra helyezheti kétoldalú kapcsolatait.

Nebojša Rodić szerb és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a délszláv fővárosban ünnepélyes keretek között írta alá azt a dokumentumot, amely garantálja országaik jövőbeni szorosabb katonai együttműködését. A találkozó során mindkét tárcavezető hangsúlyozta, hogy – a májusban a két elnök által jegyzett politikai, stratégiai megállapodást követően – itt volt az ideje annak, hogy Szerbia és Oroszország védelempolitikai téren is közeledjenek egymáshoz.

Nebojša Rodić beszédében kiemelte, hogy ez a megállapodás azért is jelentős, mert 15 év elteltével egészen új alapokra helyezheti Belgrád és Moszkva egyébként is baráti viszonyát. Később a szerb védelmi miniszter azt is hozzátette, hogy természetesen mindkét ország célja a béke megőrzése, ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges egy jól működő, korszerű, rugalmas és nem utolsó sorban tiszteletreméltó haderő létrehozása.

Szergej Sojgu a fentiekkel egyetértve elmondta a sajtó munkatársainak, hogy az elmúlt években valóban sokat fejlődtek a szerb-orosz kapcsolatok, de a Moszkvából delegált védelmi miniszter mindehhez azt is hozzáfűzte, hogy még sok munka vár mindkettejükre. Sojgu itt példaként említette azt a hadiipari együttműködést, amely szerinte a mögöttünk álló 15-20 évben drasztikus méreteket öltve csökkent Szerbia és Oroszország viszonylatában.

Átfogó dokumentumot írtak alá

A két tárcavezető belgrádi találkozása azért is számít nagy szónak, mert orosz védelmi miniszter utoljára 14 éve látogatott a szerb fővárosba. Ezen felül a megállapodás fontosságát az is jelzi, hogy Szergej Sojgu és Nebojša Rodić egy átfogó dokumentumot látott el kézjegyével, amely azt is garantálja; ez utóbbi a jövőben további szerződések aláírásához vezethet. A felek nem mellesleg egyeztettek szerb tisztek oroszországi képzéséről, közös hadgyakorlatokról, valamint a különböző haderő- és fegyvernemek mind szorosabb együttműködéséről, de arról is megállapodtak, hogy 2014-ben közösen emlékeznek majd az első világégés kitörésének századik, illetve Belgrád – második világháborús – felszabadulásának hetvenedik évfordulójára.

Az orosz minisztert a legmagasabb szinten is köszöntötték

Szergej Sojgu belgrádi látogatása során találkozott Tomislav Nikolić szerb elnökkel, Ivica Dačić miniszterelnökkel, illetve az ő elsőszámú helyettesével is. Dačić a fentebb már említett hadiipari megállapodások lehetőségéről tárgyalt az orosz tárcavezetővel, míg Tomislav Nikolić baráti jobbján kívül egy kitüntetést is átnyújtott a Moszkvából Szerbiába utazó védelmi miniszternek.

Szövetség nem lesz

A szerb miniszterelnök elsőszámú helyettese arról is biztosította Szergej Sojgut, hogy Belgrád soha nem lesz tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, ugyanakkor  – miután országa célja a semlegesség – nem kívánnak csatlakozni a Moszkva szárnyai alatt terelgetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) sem. Mindezzel együtt Oroszország félelmei Szerbia esetleges NATO-csatlakozása kapcsán nyilvánvalóan abból a tényből erednek, hogy Belgrád különböző programok révén már így is az észak-atlanti katonai szövetség partnerének minősül.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »