Óriási tüntetések Olaszországban

A kormány gazdaságpolitikája elleni tiltakozásként sztrájknapot tartanak pénteken az olasz szakszervezetek, és egy időben a diákszervezetek is utcára vonulnak. Az olasz vasutasok négyórás sztrájkba kezdtek.

A vasutas-szakszervezetek a munkabeszüntetést minden tartományban más idősávban tartják meg. A sztrájk nem érinti a hosszú távú és a nagysebességű járatokat. Észak-Olaszországban a tömegközlekedési dolgozók is sztrájkolnak, kivéve Milánót, ahol a péntek esti Olaszország-Németország baráti labdarúgó-mérkőzés miatt elhalasztották a sztrájkot.

Ez az utolsó napja a három legnagyobb szakszervezeti föderáció – a CGIL, a CISL és az UIL – által már hétfőtől elindított sztrájksorozatnak, amelynek a keretében naponta más és más olasz tartományban tiltakoztak az olasz parlamentben szavazás előtt álló újabb gazdasági csomag ellen.

„Nemet mondunk az Enrico Letta vezette kormány stabilitási intézkedéseire, amelyek kizárólag az államadósságot tartják szem előtt, miközben az olasz politikusok és menedzserek a sokszorosát keresik európai kollégáiknál. Ez a fajta stabilitás csak súlyosbítja az olasz családok helyzetét” – hangoztatta Susanna Camusso, az ötmillió tagú CGIL főtitkára, aki esőben vezette a Milánóban tartott szakszervezeti tüntetést. „Olaszországban régóta borús az idő, a bérből élők és a nyugdíjasok alig tudnak kijönni a pénzükből a hó végéig” – fogalmazott Camusso.

Jogunk van tanulni, élni és dolgozni! jelszóval tüntetnek Róma központjában az oktatást sújtó megszorítások ellen tiltakozó gimnazisták és egyetemisták. A diákok hajnalban elfoglalták az oktatási minisztérium bejáratát. Eredménytelen volt az a próbálkozásuk, hogy áttörjék az olasz képviselőházhoz vezető utcát eltorlaszoló rendőrkordont. A torinói diáktüntetés résztvevői egy bankot próbáltak megrohamozni, de a rendőrök visszaszorították őket. Nápolyban petárdázva tüntetnek a diákok, Utálom az Európai Központi Bankot! – írták fel festékszóróval az egyik bankfiók falára.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »