Fico megrostálja az állástalanokat

Januártól munkát kell biztosítaniuk a községeknek és városoknak a szociális segélyen élő felnőtteknek. A nagyobb városok attól tartanak, hogy nem fognak tudni munkát adni mindenkinek, és ezzel a segélyen

Robert Fico miniszterelnök szerint a januártól érvényes intézkedés segít majd a munkanélküli nyilvántartás „kitisztításában”. „Nagy reményeink vannak az intézkedés eredményét illetően, bízunk benne, hogy jelentősen csökkentheti a szociális rendszerrel visszaélők számát – jelentette ki a kormányfő. – Sokan feketén dolgoznak, és egyben szociális segélyt is kapnak.” Szerinte ugyanis januártól nem éri majd meg szociális segélyt igényelni annak, aki például Ausztriában dolgozik, mivel hetente haza kellene utaznia.  Ha ugyanis a segélyen élő visszautasítja a felkínált munkát, az állam megvonja majd tőle az alap szociális segélyt, és egyben kikerül a munkanélküliek jegyzékéből. Ezután a kötelező egészségbiztosítást is magának kell fizetnie, ami havonta 55 eurós kiadást jelent.  Ugyanakkor azt várják, hogy a települések biztosítsanak hetente egynapos munkát a segélyen élőknek. „A programban résztvevőket mintegy 890 hivatalos koordinátor fogja ellenőrizni” – magyarázta a kormányfő. A gondot éppen a munkalehetőségek biztosítása jelenti majd, főleg azokban a városokban, ahol több ezer embernek kellene munkát adni.  A lapunk által megszólított polgármesterek véleménye nem egységes, a kistelepülések általában előnyösnek tartják a változást, a nagyobb munkanélküliségű területek városaiban azonban feltehetően inkább gondot okoz majd a rendelkezés. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is tart az intézkedés végrehajtásától.

Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »