Koszovóban is megvethette lábát az al-Kaida

Koszovóban az al-Kaida terrorszervezet nagyszámú „alvó ügynöke” él csendesen beolvadva környezetébe, arra várva, hogy utasítást kapjon: mikor, hol és milyen célpontokat kell megtámadni a Balkánon és Európában – írta csütörtökön a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

Az újság az al-Kaidáról írt cikksorozatát folytatva beszámolt arról, hogy ennek az úgynevezett fehér al-Kaidának – amelynek tagjait elsősorban Albániában, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában sorozták be – különleges feladatai vannak.

Az alvó sejtek tevékenységére októberben hívta fel a helyi hatóságok figyelmét az Egyesült Államok, amikor az amerikai médiában megjelent, hogy „Szíriában több mint ezer európai harcol, köztük legalább 150 koszovói albán”. Az amerikai hírszerzés arra figyelt fel, hogy egy Szíriában harcoló koszovói albán fiatalember otthon maradt „testvéreinek” azt üzente: „Az életben a legfontosabb a dzsihád, ezért szent háborúba hívlak titeket”.

Amikor ezt követően néhány albán visszatért Szíriából, azonnal megfigyelés alá helyezték őket, majd a koszovói rendőrség őrizetbe vett hat albán férfit a múlt héten, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az al-Kaida koszovói sejtjének tagjai és terrortámadásokat készítettek elő Koszovó-szerte.

A lap információi szerint az al-Kaidának Koszovóban az a célja, hogy olyan épületeket támadjon és semmisítsen meg, amelyek a legnagyobb károkat okozhatnák a civil szerb lakosságnak, illetve hogy bombatámadásokat hajtson végre a Koszovóba visszatérő szerbek ellen, semmisítse meg a szerb vallási objektumokat, és hogy segítse elő a még ott élő szerbek kivándorlását.

A biztonsági szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a „fehér al-Kaida” kiterjesztheti tevékenységét Szerbia többi részére is, de akár egész Európára. Más országok tapasztalatai azt mutatják, hogy az al-Kaida tagjainak feladatai közé tartozik a bombatámadások mellett az emberrablás, a civilek meggyilkolása, a rendőrség épületeire és a határon állomásozó katonai egységekre mért csapás, egyes települések megszállása és a félelemkeltés.

A Vecernje Novosti információi szerint az al-Kaida koszovói ténykedését egy 1995-ös találkozó előzte meg Sali Berisha akkori albán elnök és Oszama bin Laden között, amelyen részt vett Hashim Thaci jelenlegi koszovói kormányfő és Ramush Haradinaj, az UCK gerillahadsereg egykori vezetője. A lap azt írta, hogy ekkor alakították meg az al-Kaida koszovói sejtjét, a balkáni al-Kaida vezetőjévé pedig Bashkim Gazidedét választották.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »