Szigorodnak a dohányhoz jutás feltételei New York-ban

Újabb megszorító intézkedéseket vezetett be New York város tanácsa a dohányzás visszaszorítása és a függőség korai kialakulásának megelőzése érdekében. A fiatalok ezentúl 21 éves koruktól vásárolhatnak cigarettát és különféle szivarokat.

A visszaeső adóelkerülők büntetése mellett a dohánytermékek ára is megemelkedik, ráadásul ezután diszkontokban nem lehet árusítani azokat. A szigorításokkal kapcsolatban a kezdeményezők újabb győzelemről beszélnek, többen viszont kétségüket fejezték ki. Egyes vélemények szerint negatív gazdasági következményekkel jár a szabályzás, amely ráadásul nem lép fel hatékonyan a birtoklással szemben, így a gyakorlati haszna megkérdőjelezhetővé válna.

Az Egyesült Államok nagyobb városai közül New York-ban léphet életbe a legkeményebb dohányzás-ellenes szabályozás – adja hírül a The New York Times. A városi képviselők által múlt csütörtökön elfogadott javaslat értelmében a metropoliszban 21 év alatt nem lehet legálisan hagyományos illetve elektromos cigarettához, valamint szivarhoz jutni.

A városi tanácsnak azonban nem ez volt az egyetlen dohányzással kapcsolatos szigorító rendelkezése: a korhatárral együtt megemelték a dohányadó megfizetése alól rendszeresen kibúvók büntetését, emellett betiltották a dohánytermékek árusítását a diszkontokban, a cigaretták és kisebb méretű szivarok csomagonkénti minimális árát egységesen 10,5 dollárban állapították meg. A szabályozás minden bizonnyal mérföldkőnek számít a Michael Bloomberg polgármester fémjelezte küzdelem történetében, amely már ez idáig is számos eredményt ért el, mint például a dohányzás betiltását a közterületek többségén.

A szabályozás (melynek célja beterjesztői szerint a korai függőség kialakulásának megakadályozása) lehetősége sokak körében ellenérzéseket váltott ki. A 18 éves korhatár megtartása mellett kitartók egyik legfőbb érve az, hogy a New York-i polgárok 21 év alatt vezethetnek autót, szavazhatnak, de akár háborúba is küldhetők, így elég éretteknek kell lenniük ahhoz is, hogy el tudják dönteni: megéri-e cigarettát vásárolni avagy sem.

Szintén a szigorítás ellen érvel a városi kisboltokat tömörítő társaság elnöke, aki szerint elbocsátásokra lehet majd számítani a kiskereskedelem területén, ugyanakkor a visszaszorítás szempontjából hatástalan marad a szabályozás, mivel kizárólag a vásárlást szankcionálja, a birtoklásra viszont nem terjed ki. A férfi véleményét erősíti meg egyébként az a 16 éves, a New York Times által megkérdezett lány is, aki elmondása szerint 13 éves kora óta cigarettázik, de soha nem okozott neki gondot a dohányáru beszerzése.

A korhatár emelésével egyébként New York városa nem teremt precedenst, hiszen a massachusettsi Bostonhoz tartozó Needham már 2005-ben a 21 évnél húzta meg a határt, emellett több tagállam is úgy döntött, hogy csak 19 éves kortól szabad dohányozni. Az Egyesült Államokban azonban még így is a legtöbb helyen elég a tizennyolcadik életévet betölteni, ha valaki rá akar gyújtani.

Szentgróti Gábor

Friss hírek