Már az EU is kritizálja a német exportot

Az IMF és az amerikai pénzügyminisztérium után most már Brüsszel is ferde szemmel nézi a kiugró német exportadatokat. Olli Rehn pénzügyi biztos szerint ha Németország nem egyenlíti ki valahogyan kereskedelmi mérlegét, egyúttal hozzájárul az eurótérség fellendüléséhez, akkor a Bizottság akár eljárást is indíthat Berlin ellen. Eközben a német export újabb rekordot döntött meg.

A német export elleni nemzetközi össztűzbe újabban az Európai Bizottság is betársult. A „szerződések őre” ugyanis hosszú távon nem tartja fenntarthatónak, hogy míg Németország kimagasló exportjával remekül ellavírozik a nemzetközi piacokon, addig a déli válságállamok nem tudnak egyről a kettőre jutni, mivel azok versenyképtelenek. Olli Rehn ezzel kapcsolatban kedden úgy fogalmazott Brüsszelben, hogy mivel Németország már régóta a nemzeti összterméke 6 százalékát, vagy annál többet, kiugró exportjából jegyzi, ezért az Európai Bizottság akár vizsgálatot is indíthat a németek ellen. A német exportról szóló nemzetközi vita közepén – remekül időzítve – hozta nyilvánosságra a német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) a szeptemberi német exportról készült adatokat, melyek újabb történelmi rekordról számolnak be.

Németország külkereskedelmi mérlege 1952 óta pozitív. A havi csúcs idáig a 2008 júniusában mért adat volt, akkor a német pozitív külkereskedelmi mérleg 19,8 milliárd euró volt. Az idei szeptemberi számok azonban a pénzügyi világválság előtt mért állást is meghaladják, 20,4 milliárd euróval. Ez kiváltképp a német export erősödésének köszönhető, amely szeptemberben tovább erősödve elérte a 94,7 milliárd eurós értéket.

És mi ezzel a baj? A washingtoni és a brüsszeli kritika főleg a pangó német belső piacot támadja: a német bérszínvonal túl alacsony, az emberek alig fogyasztanak, és inkább megtakarításaikat gyarapítják. Az imént említett bírálatok főképp azt tanácsolják Merkel kancellárasszonynak, hogy a bérszínvonal növelésével generáljon mesterséges belső keresletet, ezáltal a németek megszabadulnának fölös félretett pénzüktől és (remélhetőleg) külföldi termékeket fognak vásárolni, aminek következtében mások is profitálhatnának a német piac bővüléséből. Ezzel csak az a gond, hogy egyrészt a németeknek szinte mindennél fontosabb a versenyképesség (ld. Agenda 2010), így egy belső keresletösztönző-program aligha lenne reális. Másrészt hogyan és milyen felhatalmazással nyúlna bele a politika a piacgazdaságba, és buzdítaná az állampolgárokat arra, hogy a hazai helyett külföldi termékeket vásároljanak?

De az egész történetnek vannak további oldalai is. A Német Ipari- és Kereskedelmi Kamara által készített tanulmány szerint a német export közel 40 százaléka a külföldre kiszervezett gyártásból – illetve az ottani termékek importjából – származik (ezt hívjuk bazár-gazdaságnak), így a német exportból az ország gazdasági partnerei is jelentősen profitálnak.

A müncheni Ifo-intézet elnöke, Hans-Werner Sinn egészen más megközelítésből szemléli a német kereskedelmi többletet. A professzor szerint a jelenlegi német export rekordérték elemzésénél egészen az euró bevezetéséig kell visszanyúlnunk. 2001-et követően az árak igen magasak lettek, aminek következtében az emberek jóval kevesebbet fogyasztottak, ami a csökkenő importadatokon tökéletesen nyomon követhető volt. Ennek következtében relatíve megnőtt a külkereskedelmi mérleg (csökken az import aránya, ergo növekszik az exporté), amit a schröderi reformok csak tovább fokoztak. Mivel Németország drága volt, a német megtakarítások több mint kétharmada külföldre folyt, és ott ruházták be őket, így tehát a német export legnagyobb részét a tőkeexport tette ki. „Így tehát a tőkekiáramlás és az exporttöbblet definíció szerint egy és ugyanaz a dolog”- véli a közgazász.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »