Valószínűleg demokrata politikus lesz New York új polgármestere

A New York-iak csaknem kétharmada Bill de Blasio ombudsmant kívánja a metropolisz polgármesterévé választani – derült ki a The Wall Street Journal című napilap, az NBC televízió és a Marist közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott közös felméréséből.

A New York választópolgárai kedden döntenek majd arról, hogy ki lépjen a várost 12 éve irányító független politikus, a milliárdos Michael Bloomberg helyébe, aki röviddel a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után foglalta el a polgármesteri széket, és tisztségébe kétszer újraválaszttatta magát.

A valószínű szavazók körében elvégzett felmérés szerint de Blasio 65 százalékos támogatásra számíthat, míg a republikánus Joe Lhota népszerűsége 24 százalékos. Lhota a város előző elöljárója, Rudy Giuliani alpolgármestere volt.

A demokrata politikus fölénye elvileg nem lenne meglepő New Yorkban, hiszen 2008-ban a szavazók 81 százaléka a Demokrata Párt jelöltjére, Barack Obamára szavazott a 2008-as elnökválasztáson. Az amerikai liberalizmus egyik fellegvárának tartott városban ugyanakkor a legutóbbi öt polgármester-választást nem a demokraták nyerték.

Az 52 éves de Blasio a gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelmet állította választási kampányának középpontjába, kilátásba helyezve az évi félmillió dollárnál nagyobb jövedelműek megadóztatását, valamint azt, hogy megválasztása esetén megszűnteti a színes bőrű kisebbségeket diszkrimináló rendőrségi politikát.

De Blasio sikere óriási meglepetés, a nyári hónapokig ugyanis inkább a városi tanács szóvivője, Christine Quinn tűnt esélyesebbnek. Ő New York első női polgármestere és egyben első olyan vezetője kívánt lenni, aki nyíltan vállalta másságát.

A választás középpontjában Bloomberg politikai öröksége áll: a hétfőn közölt felmérés szerint a New York-iak 64 százaléka úgy véli, hogy az új polgármesternek szakítania kell az eddigi irányvonallal, amely egyebek között növelte a gazdagok és a szegények közötti különbségeket, 31 százalék pedig a jelenlegi kurzus folytatását szeretné. A regisztrált választók 13 százaléka szerint Bloomberg nagyszerűen, 34 százaléka szerint pedig jól végzi a dolgát. 29 százalék véli úgy, hogy a polgármester munkája tűrhető 20 százalék szerint pedig az egyenesen gyenge.

Kedden New York mellett az amerikai városok közül Detroitban, Minneapolisban, Bostonban és Seattle-ben is polgármester-választást tartanak. Az új vezetők januárban foglalhatják majd el hivatalukat.

New Jerseyben a felmérések biztosra veszik a republikánus Chris Christie kormányzó újraválasztását, Virginiában pedig a demokrata Terry McAuliffe demokrata üzletember kerülhet az állam első számú vezetőjének székébe. A két államban egyúttal helyi törvényhozási választást is tartanak.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »