Enyhítenék a marihuána birtoklásáért járó szankciókat

Demokrata kezdeményezésre jelentős mértékben enyhülhet a marihuána birtoklásáért kiszabott büntetés mértéke az Egyesült Államok fővárosában. Az új javaslat szerint nem kellene börtönbe vonulni fél évre, csupán az eddiginek tizedrészét kitevő pénzbírságot kellene fizetni. Az ötletet a polgármester is támogatja, de civil szerveződések is lobbiztak mellette.

Hamarosan Washington D.C. büszkélkedhet az Egyesült Államok legmegengedőbb szabályozásával, legalábbis ami a marihuána birtoklását illeti – áll a The Washington Post oldalán. A városi tanácsban ugyanis a többség bizalmát élvezi az a kezdeményezés, ami jelentős mértékben csökkentené a kis mennyiségű marihuána birtoklásáért kiszabható büntetést.

Tommy Wells, a javaslatot benyújtó demokrata párti városatya (akinek nem mellesleg polgármesteri ambíciói is vannak) szerint a dekriminalizáció, és nem a legalizáció pártján áll, ami vissza is köszön indítványában: a lefülelt személyeknek ezentúl mindössze 100 dollárt kellene fizetniük bírságként, ami megegyezik a csúcsidőben tilosban parkolók büntetésével. Wells kezdeményezéséhez képest a jelenlegi szabályozás igen drákóinak tűnik: hat hónap börtön mellé 1000 dollár pénzbüntetés jár mindazoknak, akiket rajtakapnak.

Civil szervezetek már egy jó ideje a szabályozás enyhítését szorgalmazzák. Azzal érvelnek, hogy a szigorú szabályok döntő mértékben az afroamerikai lakosságot érintik, akik büntetett előélettel a hátuk mögött még kevesebb eséllyel pályázhatnak jól jövedelmező állásokra. Ha nem is pont emiatt, de a város mostani első embere, a szintén demokrata Vincent C. Gray úgy nyilatkozott, hogy ő is támogatásáról biztosítja az új kezdeményezést.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »