Nem muszáj olvasni a repülőkön

Az FAA (Országos Légügyi Hivatal) hivatalosan is engedélyezte több elektronikus eszköz használatát nem csak a levegőben, hanem fel- és leszállás közben is. Így már a gépre felszállva is játszhatunk, videót nézhetünk vagy dolgozhatunk a telefonunkon, tabletünkön, laptopunkon. A telefonálás és szöveges üzenetek küldése még mindig tilos, ezt a kommunikációs bizottság egy külön szabálya tartalmazza.

Meglepően nagy feszültség övezte a kérdést a tegnapi döntés előtt. A New York Times már 2012 végén összeállított egy riportot, amiben kifejtette, hogy gyakorlatilag az FAA szabály az egyetlen dolog, amitől ezek az eszközök veszélyesek lehetnek. Idén szeptemberben pedig az egyik hivatalon belüli bizottság is javaslatott tett arra, hogy felülvizsgálják a szabályozást. Hogy miért és hogyan zavarná a repülőgép rendszereit egy mobiltelefon, nincsen tisztázva. Itt olvashatunk egy listát az interneten felbukkanó 12 leggyakoribb indokról.

Természetesen a most született rendelkezés nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra hirtelen öt különböző e-bookot is olvashatunk a kifutón várakozva, miközben mérges madárkákkal zöld disznók várait romboljuk a másik kezünkkel. Először a légitársaságok felmérik a tényleges kockázatát a helyzetnek és csak utána módosítják majd a saját szabályzatukat. A nemzetközi járatokon mindig a légitársaság országának korlátozásai érvényesek, így az amerikai légitársaságok Magyarországról induló gépein esetleg életbe léphet az új szabály, az európaiakén azonban egyelőre nem. Még fontosabb, hogy az innen induló európai gépekre még az Egyesült Államok fölött is az itteni szabályok vonatkoznak – tudhatjuk meg az FAA oldalán az új gyakran ismételt kérdések között.

Büki Dániel

Friss hírek