A koszovói szerbek nem akarnak szavazni

A koszovói szerbek közel fele nem kíván részt venni a hétvégi választásokon- tudatta a Balkan Insight az ENSZ fejlesztési programjának felmérésére hivatkozva. A 400 ember megkérdezésén alapuló jelentés szerint az egykori tartomány északi felében élő szerbek 44 százaléka biztosan nem fog az urnákhoz járulni, 17 százaléka a válaszolóknak még bizonytalan. Csupán a megkérdezettek 16 százaléka állította biztosan, hogy vasárnap el fog menni szavazni. Az alacsony hajlandóság azért is meglepő, mivel az anyaország is kérte a kisebbségben élők részvételét. Az ügy iránti érdektelenséget bizonyítja továbbá, hogy a megkérdezettek fele még az induló pártokkal és jelöltek nevével sincs tisztában.

Csalódást keltő eredmény lenne az északi tartományokban élő szerbek alacsony részvételi aránya, hiszen Szerbia most először támogatja a helyi választásokon való részvételt, aminek a tavaszi uniós segítséggel kötetett megállapodásban is kulcsfontosságú szerepe volt. A 2009-ben tartott választásokat ugyanis teljes mértékben ignorálták a szerbek, és az anyaország támogatásával szervezett voksoláson választották meg saját vezetőiket.

Pákozdi Anita

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »