A székely zászló reklámlobogó?

Kétszer is felkeresték szerdán a marosvásárhelyi honosítási irodát a helyi rendőrség munkatársai. Az intézmény reklámlobogónak minősítette a székely zászlót, és ha 48 órán belül nem veszik le az épület homlokzatáról, akkor 30 és 50 ezer lej közötti bírságot helyeztek kilátásba.

A reklámanyagok kihelyezését és jóváhagyási kötelezettségét szabályozó 2013. június 25-ei 185-ös számú törvény 37-es bekezdésének 3-as számú paragrafusa alapján a marosvásárhelyi helyi rendőrség felszólította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezetét, hogy távolítsák el a Klastrom (Mihai Viteazul) utca 40. szám alatti honosítási iroda homlokzatáról a zászlókat – hangsúlyosan kiemelve a székely zászlót. Ez a jogszabály ugyanis kimondja, hogy a „reklámzászlókat” legfeljebb 30 naptári napig lehet kitűzni, és egyszer lehetőség van meghosszabbítani további 30 nappal – erre hivatkozva kérik az EMNT-t, hogy 48 órán belül távolítsa el a lobogókat. Amennyiben a zászlókat engedély nélkül, vagy a kétszer harminc napos határidőnél hosszabb ideig függesztették ki, akkor 30 és 50 ezer lej közötti bírság szabható ki.

A helyi rendőrség átirata hivatkozik az 1994. július 16-ai 75-ös számú törvény 2-es bekezdésének b-pontjára, miszerint Románia lobogóját folyamatosan ki kell tűzni a politikai pártok, szakszervezetek, oktatási és kulturális intézmények épületeire.

„Reggel a helyi rendőrség két munkatársa hozott egy levelet, amelyben csak az 1994-es törvényre hivatkoznak. Megköszöntük, átvettük, és mivel mi nem párt vagyunk, hanem civil szervezet, ránk ez nem vonatkozik. Délután 3 óra körül visszajöttek a hivatalnokok, és hoztak egy másik levelet, amelyben már szerepelt a reklámanyagokra vonatkozó 2013-as törvény is. Megvizsgáljuk a törvény szabályozásait, és ha a jogász azt javasolja, hogy a zászlók kitűzéséhez engedélyeztetés szükséges, akkor levesszük és elindítjuk az engedélyeztetési folyamatot. Ha erre kerül sor, akkor kíváncsi leszek, hogy a hatóságok betartják-e majd a folyamat törvényes határidőit. A döntést csütörtökön (október 31-én – szerk.megj.) hozzák meg” – tudtuk meg a honosítási iroda vezetőjétől, Kirsch Attilától.

Korábban Kirsch elmondta, az épület magántulajdon, az EMNT bérli egy magánszemélytől, a Néppártnak pedig nincs székhelye, tehát ez nem a Néppárt székháza, és a zászlók nem köztéren vannak.

Az ügy előzménye, hogy október 25-én Olimpiu Sabău Pop (a magyarellenességéről elhíresült Ioan Sabău Pop ügyvéd fia) szociáldemokrata helyi képviselő értesítette a helyi rendőrséget a 2013. évi 185-ös számú törvény – vélt – megsértéséről, szerinte ugyanis a székely zászló reklámanyagnak minősül. Csakhogy Olimpiu Sabău Pop is a Néppárt székhelyeként hivatkozott a Klastrom utcai ingatlanra.

Kitekintő / Szekelyhon.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »