Nem született döntés Berlusconi mentelmi jogának visszavonásáról

A római szenátus mentelmi bizottsága szerdára halasztotta a döntést arról, mikor és milyen feltételekkel bocsátja felsőházi szavazásra az adócsalásért egy év letöltendő börtönre ítélt Silvio Berlusconi volt kormányfő, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) elnöke parlamenti mandátumának visszavonását.

A kedd késő estig tanácskozó bizottság nem tudott határozni Berlusconi mentelmi jogáról tartandó szenátusi szavazás időpontjáról. Az 5 Csillag Mogalom (M5S) a kérdés minél előbbi, a jövő hét elejére való kitűzését szorgalmazta, de ezt a bizottság többsége nem támogatta.

Arról sem sikerült megállapodni, hogy Berlusconi mentelmi jogáról a felsőház az ilyen ügyekben szokásos titkos szavazással vagy nyílt voksolással döntsön. A FI bizottsági tagjai a titkos szavazás gyakorlatához ragaszkodtak, ezt a balközép Demokrata Párt (PD), a Baloldal, Környezet, Szabadság (Sel) és az M5S ellenezte. Elemzők úgy látják, a titkos szavazás akár Berlusconinak is kedvezhetne.

A parlamentből való esetleges kizárásáról Silvio Berlusconi a Forza Italia pénteki újjáindításakor úgy nyilatkozott, hogy pártja nem fogja tudni tovább támogatni az Enrico Letta vezette nagykoalíciós kormányt, ha a jobbközéppel szövetséges balközép erők kizárják őt a parlamentből.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »