Meghallgathatja Snowdent a német parlament

Nincs áthidalhatatlan akadálya annak, hogy Edward Snowdent meghallgassa a Bundestag – vélik a német törvényhozás alsóházának jogászai.

A Bundestag tudományos szolgálatának szakvéleménye szerint több jogi lehetőség is van arra, hogy Németország megadja a tartózkodási engedélyt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) Oroszországban tartózkodó volt munkatársának, és ne adja ki őt az amerikai hatóságoknak. Snowdent így akár személyesen is meghallgathatja a német kancellár mobiltelefonja feltételezett amerikai megfigyelésével foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság, amely várhatóan hamarosan megalakul.

A személyes jelenlét azonban nem is szükséges, a Bundestag akár egy Oroszországban dolgozó német diplomatát is megbízhat a meghallgatás lebonyolításával – idézte kedden a Die Welt online kiadása a jogi szakvéleményt.

Német parlamenti vizsgálóbizottság akkor hallgathat meg személyesen külföldi, és nem uniós állampolgárságú, vagy hontalan személyt, ha az illetőnek van németországi tartózkodási engedélye. Az engedélyt pedig a belügyminisztérium is kiadhatja, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a német szövetségi köztársaság „politikai érdekeinek” védelméhez szükséges az illető meghallgatása – áll a szakvéleményben.

Az NSA megfigyelési botrányaihoz vezető dokumentumokat kiszivárogtató informatikust az Egyesült Államokban bíróság elé akarják állítani, de Németországnak nem kellene feltétlenül kiadnia az amerikai hatóságoknak. A kiadatás megtagadható, ha az ügyben eljáró tartományi felsőbíróság úgy ítéli meg, hogy a bűncselekmény, amelynek elkövetésével az illetőt a hazájában vádolják, „politikai bűncselekmény vagy politikai jellegű bűncselekmény”. A kiadatást továbbá megtagadhatja a bíróság, ha arra a megállapításra jut, hogy „jelentős államérdek” fűződik ehhez – írták a Bundestag jogászai.

A parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a négy frakcióból három – a szociáldemokraták, a Zöldek és a Baloldal képviselőcsoportja – támogatja, és a negyedik – a konzervatív CDU/CSU pártszövetség frakciója – sem utasítja el egyértelműen. Ennek alapján biztosra vehető a testület megalakulása. Elsőként a Baloldal sürgette, hogy vizsgálóbizottság tárja fel Angela Merkel kancellár mobiltelefonja feltételezett megfigyelésének ügyét. A szakvéleményt is a Baloldal frakciója rendelte meg a Bundestag tudományos szolgálatától. Bernd Riexinger, a párt társelnöke szerint „természetes”, hogy Snowdent a bizottság elé idézik. „A neve ott lesz a tanúk listáján” – mondta a politikus a Die Weltnek.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »