Európai körútra indult Rafael Correa

Ecuador tudományos, kulturális, kereskedelmi együttműködések kiépítésére törekszik Oroszországgal, Fehéroroszországgal és Franciaországgal. E tematika mentén tárgyal Rafael Correa elnök európai körútja során.

Szombaton kezdődött Rafael Correa ecuadori elnök európai körútja, melynek során Oroszországba, Belaruszba és Franciaországba utazik. A látogatás célja a kereskedelmi, tudományos-technológiai és kulturális kapcsolatok mélyítése, az ecuadori kultúra népszerűsítése. Találkozni fog a három ország vezetőivel, ott élő ecuadoriakkal, a gazdasági élet képviselőivel. Az államfőt a kormány több minisztere, állami tisztviselők és üzletemberek kísérik az út során.

Oroszország a körút első állomása. Az ecuadori külügyminisztérium honlapján közétett program szerint Correa hétfőn Szentpétervárra utazott, ahol találkozott az ottani kormányzóval, Georgij Poltavcsenkóval és a városban élő ecuadori diákokkal. Kedden Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin elnökkel és Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel. Kereskedelmi, oktatási témájú megállapodásokat kötöttek. Ecuador érdekelt a kőolaj- és földgázmezők feltárása és kitermelése terén létrejövő együttműködésben is. Az ecuadori delegáció el fog látogatni egy tudományos központba Moszkvában, majd Rafael Correa az ecuadori technológiai, kutatási projektekről tart beszámolót.

Belaruszban csütörtökön fog tárgyalni Alekszandr Lukasenko államfővel Correa, valamint egy kereskedelmi fórumon vesz részt.

Franciaországban találkozik Francois Hollande köztársasági elnökkel, Jean-Marc Ayrault miniszterelnökkel és más politikusokkal. Itt elsősorban a tudományos és kulturális együttműködés erősítése, valamint az ország kultúrájának népszerűsítése az ecuadori kormány célja. Tudományos és technológiai témájú megállapodásokat szeretnének kötni, valamint ecuadori diákoknak szóló felsőoktatási ösztöndíjprogramok elindításáról egyeztetnek.

November 7-én Correa részt vesz az UNESCO Általános Konferenciáján, majd találkozik a Párizsban élő ecuadori közösséggel is. Az európai körút november 8-án ér véget.

Metzger Dóra

Friss hírek