Az NSA lett az új Stasi?

Az NSA és a CIA már 2002 óta lehallgatja Angela Merkel lehallgathatatlannak mondott telefonját. Na és hol itt a hír?

Amióta világ a világ, és amióta rendelkezésünkre állnak a szükséges eszközök, azóta mindenki lehallgat mindenkit. Pontosabban mindent elkövet azért, hogy a lehető legtöbb információ birtokába jusson, amit aztán a saját előnyére használhat fel. A világon jelenleg egyetlen egy szereplő képes a totális megfigyelésre, őt pedig úgy hívják, hogy Amerikai Egyesült Államok. Az USA pedig potenciálját kőkeményen kihasználja, még ha ez a szövetséges Németország lehallgatásába is kerül. A németek pedig igen sok olyan információval rendelkeznek, ami kiváltképp gazdaságilag hasznos lehet az Egyesült Államoknak, amikhez – mint utóbb kiderült – az amerikaiak már régóta hozzáférnek. Az, hogy ez mennyire etikus, azt rögtön felejtsük is el, hiszen itt reálpolitikáról van szó, ahol a Moral mint olyan ugye nem játszik szerepet.

A kiugrott NSA-s új vendéglátói rendkívül jó időpontban élesítették a második nagyobb Snowden-bombát, hiszen az közvetlenül az Európai Tanács ülésének kezdete előtt robbant, ergo az egész uniós csúcs egy téma körül forgott, mégpedig Merkel és az EU vezetőinek lehallgatásáról. A Snowden-csomag azonban még bőven tartalmaz meglepetéseket, hiszen az Edward Snowden által összegyűjtött NSA-s dokumentumok csupán töredéke szivárgott ki. És azok is mekkora károkat okoztak.

„Az okostelefonok legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy általuk szinte mindent meg lehet osztani egymással”- nyilatkozta a kancellárasszony az idei hannoveri CeBit nemzetközi vásár megnyitóján. Utólag persze lehet élcelődni, hogy a berlini Pariser Platzon található amerikai nagykövetség legfelső szintjén lévő ablaktalan termekben ülő NSA-s és CIA-s alkalmazottak csak túl komolyan vették Angela Merkel szavait. A helyzet amúgy rendkívül abszurd, hiszen a jelenlegi állapotok rendkívüli módon emlékeztetnek egy megrázó képsorra, melyet A mások életében láthattunk. Csupán azzal a különbséggel, hogy az Ulrich Mühe által alakított névtelen Stasi-ügynök helyett most egy a névtelen NSA-ügynök játssza a mellékszerepet az antennákkal és drótokkal teli szürke szobában.

Az eddig kiszivárgott információk szerint Angela Merkel mobiltelefonja „GE Chancellor Merkel” néven már több mint 10 éve szerepel az NSA listáján. És ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis nem kizárt, hogy Langleyben már hosszú ideje nem szorulnak a ZDF adására, ha hallani szeretnék, hogy épp mi zajlik a Bundestagban, hisz tudjuk, akár egy kikapcsolt telefon is funkcionálhat mikrofonként a fülelő fél számára. No és akkor még csak a politikusokról beszéltünk. Az új Snowden-csomag szerint a második leglehallgatottabb német város Frankfurt am Main volt, a német és európai gazdasági és pénzügyi élet egyik központja: Európai Központi Bank, Deutsche Bank, Commerzbank, EUREX (a világ legnagyobb határidős tőzsdéje), és még sorolhatnánk a végtelenségig.

Angela Merkel természetesen fel van háborodva, hogy az amerikai szolgálatok évek óta lehallgatják telefonbeszélgetéseit, és az is természetes, hogy jelen esetben nem tehet mást a felháborodáson kívül, hiszen mindenki ezt várja el tőle. Illetve ez így nem teljesen pontos: a YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a németek 58 százaléka támogatná, ha az EU beszüntetné a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat az USA-val. Na ez már egy érdekes kérdés, hiszen itt már a top prioritást élvező német gazdasági érdek forogna kockán, így annak könnyen alárendeltje lehet az egész Handygate-affér.

Arról, hogy az amerikai legfelsőbb vezetés mit tudott, egyre ködösebb a képünk. A Frankfurter Allgemiene Sonntagszeitung információi szerint múlt hét szerdán Barack Obama telefonon biztosította Angela Merkelt arról, hogy semmit sem tudott az egész ügyről (ki tudja, hogy a beszélgetést vajon lehallgatták-e), sőt, maga állíttatta volna le a megfigyelési programot, ha tudott volna róla. Más megvilágításba kerül az egész eseménysor, ha a Fehér Ház száját, Jay Carney elnöki szóvivőt idézzük: „Csak azt tudom mondani, amit az elnök a kancellárnak mondott. Az Egyesült Államok nem ellenőrzi, és nem fogja ellenőrizni a kancellár kommunikációját.” Magyarul az NSA a sajtótájékoztató pillanatában nem ellenőrzi és vélhetően a jövőben sem fogja ellenőrzi (már) Angela Merkel hívásait, a múltról viszont semmit sem tudunk. Hab a tortán, vagy inkább cseresznye a habon a Bild am Sonntag vasárnapi számában idézett Keith B. Alexandert NSA-igazgató, aki állítólag már 2010-ben tájékoztatta az egész lehallgatási műveletről Obamát, akinek akkor semmi kifogása nem volt ellene. Sőt, később az amerikai elnök külön összeállítást is kért a kancellárasszonyról, mivel nem bízott meg benne.

Az újabb botrány tehát kirobbant, vélhetően nem az utolsó ebben a témában, hiszen még bőven maradt a Snowden-anyagból. Európa fel van háborodva és válaszokat vár a tengeren túlról, viszont sajnos be kell látni, hogy az európai vezetők igazából teljesen tehetetlenek az ügyben.

Ami a jövőt illeti, az oroszok eddig már több mint 3 millió forint értékben vásároltak írógépeket a védelmi minisztériumnak, így lehet, hogy szépen lassan veszünk egy hátraarcot a múlt irányába. Azonban a papír-alapú dokumentumok sem nyújtanak teljes biztonságot, hidegháborús tapasztalatból tudjuk, hogy azok is fényképezhetőek, másolhatóak, ellophatóak. Ha pedig a galambpostáig megyünk majd vissza, arra ott lesznek a vadászsólymok. Módszerek mindig lesznek.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »