Kongresszusi választásokat tartanak Argentínában

Vasárnap tartják a félidős kongresszusi választásokat Argentínában. A Képviselőházban a helyek közel feléről, a Szenátusban a helyek egyharmadáról döntenek a választók. A kormányzó párt számára az abszolút többség megtartása a tét mindkét házban.

Október 27-én a szavazóurnákhoz járulnak az argentinok: a parlamenti választásokon az alsóház 257 képviselői helye közül 127-ről, a felsőház 72 helye közül 24-ről döntenek. A kormányzó párt, a Frente para la Victoria (FpV) számára eldőlhet, hogy megmarad-e a mostani abszolút többségük a Kongresszusban. Jelenleg a Képviselőházban 126 képviselőjük van a szövetségeseikkel együtt, valamint 17 „ad-hoc” szövetséges. Itt az FpV képviselői helyeinek egyharmadát újítják meg, míg az ellenzéki helyeknek a kétharmadát. A Szenátusban 40 fő tartozik a kormányzó pártszövetséghez, valamint három „ad-hoc” szövetséges. Az FpV 15 szenátori helyéről szavaznak majd, az ellenzéknél pedig 8-ról, így a felsőházban nagyobb a tét a kirchnerismo pártjai számára – írta az El País cikke.

Az augusztusban tartott előválasztások, melyeken a mostani kongresszusi választások jelöltjeiről szavaztak, a kirchnerismo népszerűségének csökkenését mutatták: a Frente para la Victoria nem szerzett elsőbbséget a kerületek többségében, de a legjelentősebb politikai erő maradt a sokszínű és széttöredezett ellenzékkel szemben. Az ellenzéki pártok között vannak a kirchnerismo-val szakító peronista pártok (például a Frente Renovador vagy a Frente Peronista), a radikális Unión Cívica Radical (UCR), a Coalíción Cívica (CC), a Frente Amplio Progresista (FAP), illetve a konzervatív Propuesta Republicana (PRO).

A kongresszusi többség fontos a kormány számára az általa preferált jogszabályok elfogadtatásában. 2009 és 2011 között nem volt abszolút többsége a kirchnerismo pártjainak, ekkor nem is születtek jelentősebb horderejű törvények. 2011 óta megvan a többség a törvényhozásban, az azóta eltelt időszakban születtek olyan döntések, mint például az YPF olajvállalat részvényeinek 51%-os állami tulajdonba vétele vagy a tőkepiacok szabályozása – írja elemzésében az El País.

Több mint 30 millió argentin állampolgár szavazhat vasárnap. A 18-70 évesek számára kötelező a részvétel. A 16 és 17 éves korosztály, valamint a 70 éven felüliek önkéntes alapon élhetnek a szavazójogukkal. A 16 és 18 év közötti fiatalok részvételére egy tavaly elfogadott törvény ad lehetőséget, melyet az augusztusi előválasztásokon alkalmaztak először. Az előválasztásokon már kipróbált másik újítás pedig a leadott szavazatok igazolásához kapcsolódik: a voksok leadása után a szavazók egy vonalkódot tartalmazó igazoló szelvényt kapnak.

Pénteken reggel kezdődött a kampánycsend időszaka. Tilos bármilyen választási felhívást, szavazói felmérést közétenni, kampánycélú rendezvényt tartani. A közösségi média viszont kivételt jelent a tilalom alól, ugyanis a választási jogszabályok nem vonatkoznak ezekre a kommunikációs felületekre. A kampány során az ellenzéki jelöltek a rossz közbiztonság, a magas infláció és a korrupció miatt kritizálták a kormányt. A kormánypárt az utóbbi 10 évben, a kirchnerismo időszaka alatt elért eredményeit emelte ki a kampány során.

Az országos parlamenti választások mellett néhány választókerületben tartományi képviselőket is választanak. Helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órától este 18 óráig tart a szavazás. 21 óráig azonban nem lehet előzetes eredményeket nyilvánosságra hozni.

Metzger Dóra

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »