Mi legyen a szíriai vegyifegyverekkel?

Chuck Hagel, amerikai védelmi miniszter részt vesz a napokban rendezett brüsszeli NATO-csúcson. A védelmi miniszteri szintű egyeztetésnek több fontos eleme is van, melyek nagyban meghatározzák a szövetség jövőjét.

Az első sarkalatos kérdés a 2014-re tervezett afganisztáni csapatkivonás. Ebben kulcsszerepe van az Amerikai Egyesült Államok és Afganisztán közötti kétoldalú megállapodás létrejöttének. De emellett azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a NATO-nak is meg kell kötni a maga megállapodását.

A második fontos kérdés, ami szóba került az eddigiekben, a vegyifegyverek kérdése, méghozzá a szíriai polgárháború kapcsán. Ennek kapcsán azonban nemcsak az a fontos, hogy miként lehet ellenőrizni, számba venni és kivonni ezeket a forgalomból; hanem az is, hogy a hosszú ideje tartó polgárháború egyre több problémát hoz a felszínre, és most már egyre komolyabban veszélyezteti a térség politikai és gazdasági stabilitását. Vagyis minél előbb igényel valamiféle megoldást.

A politikai aktualitásokon túl szóba került az eddigiek folyamán a szervezeten belüli együttműködés kérdése is – különös tekintettel az oktatásra, képzésre, képességfejlesztésre, illetve a három terület összhangjára. Azonban a kompatibilitás megteremtése mellett a technikai fejlődés okozta kihívásokkal is foglalkoznak a tárgyaláson, különös tekintettel a kiberbiztonság kérdésére, mely előtérbe helyezi az információbiztonság kérdését is.

Az amerikai védelmi miniszter a NATO tárgyalássorozat közben néhány állam képviselőjével külön megbeszélést is folytat – köztük Magyarországgal, Németországgal, Oroszországgal, Kanadával, Hollandiával és Afganisztánnal.

Gregovszki Judit

Friss hírek