Minden gyereket iskolába kell íratni

Romániában törvénytelen a magántanulás, viszont nehezen beazonosítható azon gyerekek száma, akik nem járnak iskolába – mondta Keresztély Irma háromszéki főtanfelügyelő.

Romániában törvénytelen a magántanulás, minden iskolaköteles gyereket be kell íratni egy tanintézménybe – válaszolta újságírói kérdésre Keresztély Irma háromszéki főtanfelügyelő, akinek nincs tudomása arról, hogy bárki is otthon tanulna a megyében. Ugyanakkor hozzátette, a törvény nehézkesen működik, és nehezen beazonosíthatók azok, akik nem járnak iskolába.

„Minden hat évet töltött gyereket be kell íratni iskolába, abban az esetben ha a szülő nem teszi meg, akkor a törvény szerint a polgármester büntetheti a szülőt. A gond csak az, hogy a jogi szabályozás megvan rá, csak az alkalmazási módszertant nem dolgozták ki. Következésképpen nehezen büntethetők azok a szülők, akiknek a gyerekei otthon tanulnak és nem járnak be valamelyik tanintézménybe. Nem tudok arról, hogy hány ilyen gyerek lehet, mert nem tudjuk beazonosítani, bár falun könnyebb, mert ott mindenki ismer mindenkit” – mondta a főtanfelügyelő.

Ugyanakkor azt is hozzátette, a lakosságnyilvántartó irodával és a statisztikai hivatallal is nehezen működik a közös munka, mivel hónapokig kell várni arra, hogy bármilyen adattal is szolgáljanak, amely egy stratégia kidolgozásához lenne hasznos. Keresztély Irma azt is kifejtette, magántanuló csak az lehet, akinek ezirányú kérését valamilyen egészségügyi okból jóváhagyja a tanfelügyelőség, de a beiratkozás akkor is kötelező, viszont a tanárok házhoz mennek.

Kitekintő / Szekelyhon.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »