Összegyűlt a szükséges számú aláírás a népszavazáshoz

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) összegyűjtötte a szükséges aláírásokat a fejlesztési régiók átalakításáról szóló partiumi népszavazáshoz – tájékoztatta az MTI-t Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Elmondta, hogy Bihar megyében 32 ezer aláírást számoltak összesen, Szatmár megyében pedig átlépték a húszezres számot. Szilágy megyében már október 14-én benyújtottak a megyei önkormányzathoz 13 500 aláírást. Az aláírók azt kezdeményezik, tartsanak megyei népszavazásokat arról, hogy a három megye közösen alkosson fejlesztési régiót, amelynek a központja Nagyvárad legyen.

A törvény szerint a megyei önkormányzatnak vitára kell bocsátania a népszavazási kezdeményezést, ha a megye választópolgárainak öt százaléka támogatta azt. Az aláírások száma mindhárom megyében meghaladta ezt a küszöböt.

„A hét második felében vagy legkésőbb a jövő hét elején Bihar és Szatmár megyében is kezdeményezzük a népszavazásokat” – nyilatkozott Kovács Péter. Az RMDSZ főtitkára hozzátette, hogy ebben a két megyében nem az aláírók, hanem az RMDSZ önkormányzati képviselői fogják kezdeményezni a népszavazás kiírását „a közösségi akaratnak megfelelően”.

Hozzátette, azért kell az RMDSZ képviselőinek benyújtaniuk a tervezetet, hogy időt nyerjenek, és a szavazást december nyolcadikára lehessen kiírni. Ha ugyanis polgári kezdeményezésként nyújtják be a népszavazási kérelmet, a törvény a harmincnapos közvitát is előír.

Kovács Péter szerint a Partiumban is a tervezett ütemben zajlott az aláírásgyűjtés. Az itteni késést az okozta, hogy a román pártokkal folytatott politikai egyeztetések miatt a tervezettnél később fordultak a polgárokhoz.

Az RMDSZ szeptember 26-án kezdte gyűjteni az aláírásokat a december 8-ra tervezett megyei népszavazásokra. A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megyében október 14-re több mint százezer aláírás gyűlt. A román törvények értelmében az aláírók csupán kezdeményezik a népszavazás kiírását, a döntést a megyei tanácsoknak kell meghozniuk. Ezek akár el is utasíthatják a lakossági kezdeményezést.

MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »