Növekszik a cseh kommunisták befolyása

A kommunista párt növekvő befolyásának veszélyére kívánja felhívni a cseh közvélemény figyelmét egy civil szervezet, amely felakasztott személyeket ábrázoló figurákat helyezett el kedden kora reggel több lámpaoszlopon a cseh kormány székhelye melletti Klárov téren Prágában.

A papírfigurák nyakában kötél lóg, mellükön és hátukon pedig Fellépett a kommunisták ellen felirat olvasható.

„Akciónk célja, hogy emlékeztessük a közvéleményt arra a több mint 250 személyre, akiket politikai okok miatt gyilkolt meg a kommunista rendszer, illetve felhívjuk a figyelmet arra, hogy a hét végi képviselőházi választás után a kommunista befolyás megerősödése fenyeget” – indokolta Jirí Novák, a kampányakciót szervező Dekomunizace polgári társaság képviselője.

A Dekomunizace már hétfőn este öt hasonló figurát helyezett el Jihlava és Hradec Králové központjában is, de a cseh média jelentése szerint nem keltettek különösebb érdeklődést. Kedden még további cseh városokban helyeznek el a kommunista veszélyre figyelmeztető papírfigurákat – közölte Novák.

A rendőrség mindenütt figyelemmel kísérte az akciót, de sehol sem lépett közbe.

A Dekomunizace célja, hogy különféle akciókkal gyengítse és bírálja Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM) a volt totalitárius rendszer törvénytelenségeinek és bűneinek folyamatos felemlegetésével. A polgári társulás szerint a KSCM az egykori állampárt utóda, s a mai napig nem határolódott el kellőképpen a volt rendszer bűneitől.

A polgári társulást jobboldaliként számon tartott cseh művészek és közéleti személyiségek hozták létre, például Ivan Medek újságíró, Václav Havel régebbi államfő elnöki hivatalának vezetője vagy Ladislav Smoljak neves film- és színházi rendező.

Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja ma az egyik legerősebb cseh politikai párt, amely várhatóan mintegy 15-20 százalékos támogatottságra számíthat a pénteken és szombaton sorra kerülő előre hozott képviselőházi választáson.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »