Kiegyezne a cseh energiaszolgáltatóval az albán kormány

Bíróság helyett inkább kiegyezne a Cseh Energetikai Művekkel (CEZ) az albán kormány, hogy elkerülje a nemzetközi döntőbíróságot, amellyel a CEZ fenyegeti Tiranát a tulajdonában lévő CEZ Shperndarje disztribúciós vállalat miatti vitájában.

Damian Gjiknuri albán energetikai miniszter a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap értesülése szerint arra számít, hogy Tirana ezzel elkerülhetné a nemzetközi döntőbíróságot, ami számára komoly problémát és kockázatot jelent.

„Ha a döntőbírósági per évekig elhúzódna, gátolhatná a befektetéseket az albán energetikai szektorba és ez a már most válságban lévő energetikában újabb súlyos problémákat szülne” – jelentette ki a miniszter. Az ügy a nemzetközi befektetők szemében is rontaná Albánia megítélését.

A miniszter szerint ezért a legjobb megoldás az lenne, ha a kormány és a CEZ közvetlen tárgyalásokon oldanák meg az ellentéteket. Gjiknuri ugyanakkor újra azzal vádolta a CEZ-t, hogy nem teljesítette albániai ígéreteit. Az albán kormány speciális tárgyalási csoportot hozott létre, amely felveszi a kapcsolatot a csehekkel. 

Az albán szabályozó hivatal januárban elvette a CEZ Shperndarje cég működési engedélyét, és állami kezelőt helyezett a cég élére, amivel a CEZ elveszítette a társaság feletti befolyását. A CEZ ezért májusban nemzetközi döntőbíróság elé vitte az ügyet. Azzal vádolja az albán kormányt, hogy a nemzetközi szerződések ellenére nem védte meg a cég albániai befektetését, s ezért pénzbeli kártérítést követel.

„Az összeg, amelyet követelünk, még nincs véglegesen meghatározva” – közölte korábban Barbora Pulpánová, a CEZ szóvivője Prágában. A cseh lapokban olyan találgatások jelentek meg, hogy a CEZ mintegy ötmilliárd koronának megfelelő összegű kártérítést követelhetne az albán államtól. Pulpánová szerint a döntőbíróság helyszínéről egyelőre nem született döntés. A CEZ Hágát mérlegeli.

A CEZ 2009-ben 102 millió euróért megvette az albán áramdisztribúciós társaság részvényeinek 76 százalékát. A 24 százalékos részvénycsomag az albán állam birtokában van.

A CEZ problémái azzal kezdődtek, hogy az albán állami szabályozó hivatal januártól a duplájára emelte a CEZ Shperndarje társaság által az állami villanyerőműnek fizetendő összeget. Ugyanakkor megtiltotta a cégnek, hogy az áremelést a felhasználói áramárakba is átvezesse. Ugyanakkor a CEZ-nek komoly gondjai voltak a leszállított áram árának beszedésével is.

Az albán hatóságok szerint viszont a CEZ nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Decemberben azzal vádolták meg a céget, hogy egymilliárd dolláros tartozása van az albán állammal szemben, mert tevékenységével károkat okozott az államnak. A CEZ az összeget alaptalanul magasnak minősítette.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »