Több mint egy tonna aprópénzt gyűjtött össze Erdély

Megszámolták szombaton a két hét alatt összegyűjtött, több mint egy tonnányi fémpénzt, amelyet a marosvásárhelyi aktivistára kiszabott büntetés kifizetésére szántak. A számláláson minden korosztály megfordult, voltak akik hoztak még fémpénzt. Az összegyűjtött érmék összege meghaladja a nyolcezer lejt.

Már a gyűjtési akció első napjaiban kigyűlt a szükséges összeg, azonban ennél jóval több magyar és román akarta kifejezni azt, hogy nem ért egyet a kétnyelvű táblák miatti bírságolással. Ennek köszönhetően egy tonna és nyolcvan kilónyi pénzérme várta zsákokban és palackokban az egybegyűlteket, így szombaton 15 órakor kezdetét vette a számolás és csoportosítás a marosvásárhelyi Deus Providebit Házban. Első lépésként kiválogatták az egy-, öt- és tízbanisokat, majd pénzszámoló gépek és mérlegek segítségével számolták meg ezeket. Ehhez körülbelül hat órára volt szükség, a végeredmény pedig 8.420 lej lett.

A Facebookon hallott a pénzszámlálásról Derzsi Attila Tamás. „Én támogatom a magyar nyelv használatát, és úgy gondolom, hogy ez a gesztus a magyarság összetartását jelképezi. Itt nem egy személyről van szó, sem pedig egy egyszerű tettről, hanem ez egy felkiáltás, hogy igenis jogunk van a magyar nyelv használatára” – mondta a fémpénzek csoportosítása közben a civil. Ugyancsak az aprók válogatásával foglalkozott Horváth Gabriella, aki elmondta: „Én az újságban olvastam a pénzszámláló kalákáról, és úgy gondoltam, hogy itt a helyem. Teljesen egyértelműnek tartom az akciót, úgy látom, mások is pozitívan állnak hozzá. A begyűlt pénz arra utal, hogy sokan azon a véleményen vannak, hogy a történteknek következménye kell hogy legyen.”

A kezdeményező blogján olvashattunk egy tíz éves lányról, aki a következőket mondta: „Igaz, hogy csak tíz éves vagyok, de huszonöt évesen is szeretnék az anyanyelvemen beszélni Marosvásárhelyen.” A lány – Zsigmond Dorottya – is jelen volt a számláláson, aki megkérdezésünkre elmondta, segíteni jött, mert továbbra is szeretne az anyanyelvén beszélni. Nem tudja még, hogy mi lesz nagy korában, de egy dologban biztos: Marosvásárhelyen szeretne élni.

Lakó Péterfi Tünde ügyvédje tanácsára pénteken kikérte a jegyzőkönyvet, különben nem jutott volna el hozzá. „Az ügyvédnőm felhívta a rendőrséget, és azt mondták neki, hogy nem vettem át a jegyzőkönyvet a futártól. Ez egyáltalán nem valós, ezért személyesen mentem be, elkértem, és nagyon udvariasan ideadták” – magyarázta az aktivista.

A csökkentett értékű bírság befizetésére a törvény által szavatolt 48 óra kedden délben jár le, a civil kezdeményező hétfő vagy kedd délelőttre tervezi a büntetés felének kifizetését, természetesen egybanisokkal.

Székelyhon.ro

Friss hírek