Tomboló tájfun Japánban

Japán keleti partvidékén szerdán vonult végig az évtized legnagyobb tájfunja, a Wipha, a viharban 17 ember vesztette életét. Tokiót és a súlyos problémákkal küszködő fukusimai atomerőművet sem kímélte a felhőszakadás és a hurrikán erősségű szél. Az atomerőmű üzemeltetője szerint megfelelően felkészültek, így nem várható újabb sugárszennyezés, – jelentette a Reuters hírügynökség.

A Wipha tájfun okozta fölcsuszamlások és áradások súlyos károkat okoztak, főként a keleti parthoz közel, Tokiótól 120 kilométerre délre fekvő Izu Ósima szigeten, ahol 16 haláleset történt, lakóházak dőltek össze, és az utcákat sár és törmelék lepte el.

Nyugat-Tokióban egy megáradt folyó sodort el egy nőt, továbbá több, mint 50 ember tűnt el hivatalos adatok szerint, köztük két iskolásfiú, akiket egy strandon nyeltek el az óriási hullámok. Az árvízveszély miatt 20 ezer embernek kellett elhagynia otthonát, felfüggesztették a Sinkanszen gyorsvonatok közlekedését, és legalább 400 belföldi és nemzetközi repülőjáratot töröltek a szélsőséges időjárás miatt.

A japán fővárost a szerda reggeli csúcsidőben érintette a heves esőzéssel és erős széllel járó tájfun. Sok iskolában és munkahelyen szünnapot rendeltek el, de így is legalább húsz ember sebesült meg, főként a levegőben repülő törmelékek miatt.

Egy hónappal ezelőtt a Man-yi tájfun Japán középső részén, a Kiotót körülölelő területeken pusztított, 2004 októberében pedig majdnem 100 halálos áldozatot és dollármilliárdos károkat okozott egy még a mostaninál is erősebb vihar.

A Fukusima-1 erőműben leállították a part menti munkálatokat, amint hírt kaptak a tájfun közeledéséről. Az üzemeltető Tokiói Elektromos Művek (TEPCO) közlése szerint az erőműben ezúttal nem okozott problémát a vihar.

Barát Krisztina

Friss hírek