Nem fúrja ki a magyart a kanadai csemegekukorica

A magyar agrárexportban fontos tételnek számító csemegekukorica esetében teljes vámlebontás helyett csak vámmentes kvótát engedélyez Kanadának az észak-amerikai ország és az EU közötti átfogó gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodás.

A kétoldalú kereskedelem 99 százalékában teljesen felszámolja a vámokat az a nagy ívű gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodás, amelyről pénteken egyezett meg politikai szinten Brüsszelben az Európai Bizottság elnöke és Stephen Harper, kanadai miniszterelnök.

A technikai szinten még véglegesítésre váró átfogó gazdasági és szabadkereskedelmi megállapodás (CETA), ha a rendelkezéseit végrehajtják, becslések szerint 23 százalékkal, összesen 25,7 milliárd euróval növelni fogja az áruk és a szolgáltatások kétoldalú kereskedelmét, ás éves szinten 11,6 milliárd euróval gyarapíthatja az uniós bruttó hazai jövedelmet.

Az ipari termékek kétoldalú kereskedelmében teljesen megszűnnek majd a vámok, ami éves szinten körülbelül 500 millió eurós megtakarítást eredményez majd az európai exportőrök számára.

Nevük elhallgatását kérő brüsszeli források elismerték, hogy a megállapodás a kétoldalú agrárkereskedelemben jobban kedvez a kanadaiaknak, cserébe az EU-t elsősorban a gyógyszerek és az autók exportjánál, továbbá a kanadai közbeszerzési piachoz valónagyfokú hozzáférésben kompenzálták.

Miközben a mezőgazdasági termékek vámmentes kereskedelme mindkét relációban 90 százalék fölé megy majd, a kedvezmények korlátozottak lesznek a két fél számára érzékenynek számító termékek körében. A kanadaiaknál ilyennek számít a gabona, az EU-nál pedig a marhahús, a sertéshús és a csemegekukorica.

A magyar agrárexportban különösen fontos tételnek számító csemegekukorica esetében évi 8 ezer tonnás vámmentes kvótát nyitnak a kanadaiaknak, az ezen felüli résznél viszont nem lesz tarifacsökkentés. Ugyanezt az elvet alkalmazzák a többi érzékeny termék esetében. A megállapodás értelmében Kanada egy adott évben 15 ezer tonna fagyasztott marhahúst és 35 ezer tonna friss marhahúst hozhat be vámmentesen az Európai Unióba.

A megállapodás azoknak az európai termékeknek a listáját is tartalmazza, amelyek földrajzi védelmet kapnak. Ezek közé tartozik a Tokaji is.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a politikai megállapodás parafálását követően hangsúlyozta, hogy Kanada a G8-as országok közül az első, amellyel átfogó szabadkereskedelmi megállapodást köt az Európai Unió.

Az egyezményt a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Stephen Harper azt is bejelentette, hogy Kanada néhány héten belül megszünteti a Csehországgal szemben bevezetett vízumkényszert.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek