Felesleges az RMDSZ népszavazása?

Fölösleges feszültségkeltésnek tartja Klaus Iohannis, a romániai Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett megyei népszavazásokat.

Klaus Iohannis egy nagyszebeni csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre mondott véleményt a fejlesztési régiók átszabását célzó népszavazásokról, amelyek kiírását aláírásgyűjtéssel próbálja kikényszeríteni az RMDSZ Erdély hat megyéjében.

„Egy helyi népszavazás nem lehet meghatározó a régióátalakítás folyamatában, ami egy országos folyamat” –  idézte a Mediafax hírügynökség a Nagyszeben polgármesteri tisztségét is betöltő, német ajkú politikust. „Az csak feszültséget kelt, és semmi újat nem hoz” – jelentette ki a PNL alelnöke. Hozzátette, az RMDSZ népszavazása olyan, mintha valamelyik falu lakosait kérdeznék meg arról, hogy leaszfaltozzák-e Nagyszeben egyik utcáját.

„Ha össze akarnak gyűlni, hát tegyék, de a népszavazásnak nem lesz semmilyen jelentősége” – jelentette ki Klaus Iohannis. Ő a Romániában több mint kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Unió (USL) legmagasabb rangú politikusa, aki eddig véleményt nyilvánított az RMDSZ kezdeményezéséről.

Korábban a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője, Catalin Ivan jelentette ki: „a régiókat nem helyi népszavazások alapján alakítjuk ki, mert az új román területi közigazgatási gondolkodásnak következetesnek és nemzetinek kell lennie”.

Az RMDSZ szeptember 26-án kezdte gyűjteni az aláírásokat a december 8-ra tervezett megyei népszavazások kiírása céljával. A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye lakosságától a népszavazáson azt kérdeznék meg: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal? A partiumi Bihar Szatmár és Szilágy megyében a kérdés a Nagyvárad központú régióra vonatkozna.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »