Borbély: árnyékjelentés készül a nyelvi jogok hiányos alkalmazásáról

Az RMDSZ egy árnyékjelentést készít a nyelvi charta érvényesülésének hiányosságairól, és kérik az Európai Tanácsot, foglalja bele jelentésébe, hogy Románia nem áll jól a kisebbségi jogok alkalmazása terén – közölte csütörtökön Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke Sepsiszentgyörgyön Titus Corlăţean külügyminiszter nyilatkozatára reagált, amely szerint azért nem kell autonómia a magyarságnak, mert az Európa Tanács jelentései azt mutatják, hogy Románia minden vállalását teljesítette. Az RMDSZ politikusa hangsúlyozta: a külügyminiszter azzal kellene foglalkozzon, hogy Romániában nem érvényesül a Kisebbségi Nyelvek Chartája, amelyet az ország elfogadott és a belső jogrend része, a hazai kisebbségek ugyanis nem mindenhol tudják használni anyanyelvüket.

Az RMDSZ politikai alelnöke kifejtette: a decentralizáció a legfontosabb kérdés, amit ebben az időszakban meghozhat a kormány. Úgy tűnik erre most megvan a politikai akarat, ezt mutatja, hogy a decentralizáció kivitelezéséhez elkészítettek egy 170 oldalas tervet, amelyben 95 százalékban átvették az RMDSZ által júniusban benyújtott törvénytervezetét, mutatott rá Borbély László, aki szerint vannak ugyan még viták, például arról, hogy a rendőrséget nem utalják az önkormányzatok hatáskörébe. Az RMDSZ ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az önkormányzatokhoz kerülő intézmények működtetéséhez pénzforrást is biztosítson a kormány, mondta Borbély László, aki szerint erről tárgyaltak  már Victor Ponta miniszterelnökkel, akitől azt kérték, biztosítson több évre vonatkozó garanciát, hogy lesz finanszírozás.

A fejlesztési régiók átszervezését is szükségesnek tartják, mondta Borbély, aki szerint a kezdeményezőket is meglepte, hogy kevesebb mint két hét alatt Székelyföldön több mint százezer  támogató aláírást gyűjtöttek össze. Az RMDSZ közel három éve nyújtott be törvénytervezetet 16 fejlesztési régió létrehozásáról, és a Kovászna, Hargita és Maros, illetve a Szilágy, Szatmár és Bihar megyék által alkotott régiókban szervezendő népszavazásokkal azt szeretnék nyomatékosítani, hogy az állampolgárok is akarják ezt. Borbély László szerint az aláírásgyűjtés akkor sem volt pótcselekvés, ha végül a prefekturák megakadályozzák a referendum megszervezését. Mint mondta: valószínűleg tavasszal kezdik el az aláírások gyűjtését az Európai Uniós állampolgári kezdeményezés érdekében, még akkor is, hogy a kisebbségvédelmi kezdeményezést visszautasították az uniós hatóságok. A közakaratot ugyanis fel kell mutatni, mondta Borbély László, aki szerint az uniós kezdeményezés révén kialakult egy hálózat, amelyben közel száz európai kisebbség csatlakozik, ugyanis mindenhol vannak megoldatlan problémák.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »