Egyre több kínai fiatal nyúl kábítószerhez

A huszonöt év alattiak adják a kínai kábítószer-fogyasztók több mint kétmilliós táborának többségét – közölte egy a tavalyi évre vonatkozó felmérés alapján az állami gyógyszerfelügyelet szerdán.

2012-ben a kábítószerfüggőknek több mint a fele volt fiatalkorú, köztük közép-, sőt, általános iskolások is megtalálhatók – számolt be Li Kuo-csing, az illetékes hivatal munkatársa.

Pekingi tájékoztatóján az is kiderült, hogy a metamfetamin szintetikus szer használóinak száma 2008-hoz képest csaknem 15 százalékkal bővült. Ők adják a többséget, becslések szerint arányuk 73 százalékot tesz ki, míg a fiatalok körében meghaladja a 86 százalékot.

A közbiztonsági minisztérium adatai szerint a regisztrált kábítószer-fogyasztók száma meghaladja a 2,14 milliót. 83,6 százalékuk férfi.

A kínai törvények rendkívül szigorúan büntetik a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket. Ötven gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű heroin csempészése, szállítása, értékesítése és gyártása például 15 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel, de akár halállal is büntethető.

A kínai média szerdán arról számolt be, hogy az északkelet-kínai Csilin tartományban négy kábítószer-kereskedőt halálra ítéltek. Mindegyikük nagymennyiségű metamfetamin vagy metamfetamin tabletta előállításában, illetve szállításában vett részt.

A 11 tagú bandából többen kaptak börtönbüntetést, négyen életfogytiglant, illetve két embert felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek, ami lényegében szintén életfogytiglani szabadságvesztéssel egyenlő.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »