Küszöbön állhat a kétpárti megegyezés

Kelly Ayotte new hampshire-i republikánus szenátor úgy tudja, megegyezés született a két párt vezetői között a Kongresszus felsőházában – jelenti az Associated Press és a Huffington Post. Ayotte szerint Harry Reid és Mitch McConnell, a két párt szenátusbeli vezetői nemsokára hivatalosan is bejelentik az alkut, melynek keretében a kormány határozott ideig, 2014. január 15-ig újra működésbe léphet, a Kincstár számára pedig február 7-ig tolja ki az adósságplafont. A megállapodás a hírek szerint csak minimális változtatást eszközölne az Obamacare-ként ismert egészségügyi törvénycsomagon; csupán arra kötelezné a jelentekző egyéneket és családokat, hogy jövedelemigazolással bizonyítsák a támogatásra való jogosultságukat.

A tervezetnek mind a szenátuson, mind a képviselőházon át kell mennie, hogy Obama elnök hitelesítésével érvénybe léphessen. Mivel a republikánus oldalon is egyre többen bírálják a párt politikáját, nagy eséllyel a képviselők is megszavazzák a megegyezést – talán erős demokrata és gyenge republikánus támogatással. Amennyiben holnapig nem sikerül a törvénybe iktatás, az Egyesült Államok eléri az adósságplafonját – ez azt jelenti, hogy a Kincstár nem kérhet többet kölcsön az állam adósságainak törlesztésére, ez pedig mind országos, mind pedig globális gazdasági válsághoz vezethet.

A New York-i Tőzsde – amely a veszély közeledtével az utóbbi napokban mélyrepülésbe kezdett – a megegyezés lehetőségének hírére keleti parti idő szerint ma késő reggel (magyar idő szerint hajnalban) hirtelen 200 pontot ugrott.

Tiszai Vilmos

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »