Huszonnyolcezer aláírás gyűlt össze

Csíkszeredában a megyeházán iktatták kedden a Hargita megyében összegyűjtött 28 ezer aláírást, amelyek a székelyföldi fejlesztési régió létrehozásáról szóló népszavazás kiírását támogatják.

Hargita megyében 28 ezer aláírás gyűlt össze, az ezeket tartalmazó dossziékat adták át a megyeháza iktatójában az RMDSZ illetékesei. Az akció folytatódik – közölte Becze István, az RMDSZ Csík Területi Szervezetének ügyvezető elnöke, hozzátéve, sok helyről még nem érkeztek be a támogató aláírásokat tartalmazó ívek. Az aláírásokat ezután is fogadják, a polgármesteri hivatalokban november közepéig bárki kifejezheti támogatási szándékát. Becze szerint legalább 35 ezer szignó gyűlhet össze a megyében, ez jóval meghaladja azt az ötszázalékos küszöböt, amely szükséges ahhoz, hogy a megyei önkormányzat képviselő-testülete elfogadja a referendum kiírását.

Nemcsak az aláírásokat, hanem a népszavazás kiírásáról szóló megyei önkormányzati határozattervezetet is benyújtották az iktatóban. Ennek indoklását az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt megyei önkormányzati frakcióinak minden tagja aláírásával támogatta – tudtuk meg. „Szeretnénk betartani a törvényes előírásokat, amelyek szerint egy határozattervezetet ki kell függeszteni egy hónapig, így ez is megtörténik” – mondta az elnök, aki szerint a megyei önkormányzati képviselő-testület november közepén határozhat a népszavazás ügyében. Ha ez megtörténik, lesz idő előkészíteni a december 8-ra tervezett referendumot, amelynek egyetlen kérdése az lenne: Egyetért-e ön azzal, hogy Maros, Hargita és Kovászna megye egy fejlesztési régiót alkosson, Marosvásárhely központtal?

Kitekintő / Szekelyhon.ro

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »