Románia teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit?

Románia a schengeni csatlakozáshoz szükséges minden feltételét teljesített, ma pedig már tagja kellene legyen ezen övezetnek – közölte hétfőn Kolozsváron Diego Brasioli, Olaszország bukaresti nagykövete.

Diego Brasioli a kincses városban Emil Boc polgármesterrel folytatott megbeszélést. A nagykövet szerint 2014-től Olaszország veszi át az EU soros elnökségét, amikor „mindent megtesznek annak érdekében, hogy Románia is bekerülhessen a Schengen övezetbe”.

A nagykövet megemlítette: Olaszországban közel egymillió román állampolgár él, akik sikeresen integrálódtak az olasz társadalomba, ezért Olaszország nem látja akadályát Románia csatlakozásának.

Mark Grey az EU végrehajtó testületének szóvivője nemrég közölte: csupán januárban hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság a romániai igazságügy helyzetéről és a korrupció visszaszorításáról szóló, úgynevezett MCV-jelentését.  Ezt megelőzően Thierry Repentin Európa-ügyi francia miniszter is azt mondta: üdvözlendőek a Victor Ponta vezette kormány erőfeszítései, ez azonban szerinte úgy tűnik, nem lesz elegendő a schengeni csatlakozáshoz. Mint mondta: Románia még nincs felkészülve a csatlakozásra, vélhetően a román igazságügy helyzetéről szóló úgynevezett MCV-jelentés is kedvezőtlen lesz Bukarest számára.

Kitekintő / Maszol.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »