Fókuszban a balkáni kultúra

Idén 11. alkalommal kerül megrendezésre október 19 és december 12 között Svájcban a Culturescapes fesztivál. Az idei alkalom különleges, hiszen nem csupán egy ország, hanem egy térség kultúrája köré épül a fesztivál tematikája. Jurriaan Cooiman, az esemény főszervezője a belgrádi sajtótájékoztatón elmondta: Svájc számára az idei esemény nagyon fontos, hiszen számos balkáni állampolgár él vagy dolgozik Svájcban. Egymás kultúrájának kölcsönös megismerése révén könnyebb lehet a beilleszkedés is.

Több, mint 300 programmal várják országszerte az érdeklődőket, Svájc szinte összes nagyvárosa, így többek közt Luzern, Zürich, Genf és Bern is, színes és érdekes rendezvényekkel készül. Balkáni képzőművészek kiállításokkal, színházi társulatok előadásokkal, irodalmi estekkel készülnek. Ezen kívül számos koncert és filmvetítés is gazdagítja a programot.

Ezzel egy időben, október 11 és 19 között svájci művészek lépnek fel a Balkán különböző városaiban, például Belgrádban, Tiranában, Zágrábban és Banja Lukában. A program nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a „vad” balkáni kultúrát Európához, elősegítve ezzel a térség beilleszkedését és növelve a Balkán elfogadottságát.

Szabó Edit

Friss hírek