Észak-Korea a tenger mélyére küldené az amerikai hadihajókat

Észak-Korea pénteken megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy „a tenger mélyére küldi” egyik repülőgép-hordozóját, amiért Washington haditengerészeti gyakorlatot tart a Koreai-félsziget déli részén. Phenjan emellett csapatokat helyezett készenlétbe, és  felhívta az USA figyelmét, hogy ha el akarják kerülni a háborút a Koreai-félszigeten és az amerikai szárazföldön egyaránt, „változtassanak ellenséges magatartásukon”.

Az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea együttműködésével megtartott, kétnapos hadgyakorlat csütörtökön kezdődött, a USS George Washington atommeghajtású hordozó, légtérellenőrző repülőgépek, valamint tengeralattjárók felderítésére alkalmas helikopterek részvételével, a korábbi észak-koreai figyelmeztetések ellenére – közölte az AFP hírügynökség. Amerika és Dél-Korea hivatalos álláspontja szerint a gyakorlat egy esetleges közös kereső- és mentőakció lebonyolításának próbája volt, hogy egy humanitárius katasztrófa esetén zökkenőmentes lehessen az együttműködés. 

A Korea északi újraegyesítési bizottság ugyanakkor úgy nyilatkozott az esetről: „A háborús gyakorlatozások rámutatnak, hogy az Egyesült Államok-Japán-Dél-Korea hármas katonai szövetsége egyben nukleáris háborús szövetség, és a valóságban is készen áll a harcara”.

Múlt héten Szöul és Washington közös stratégiát fogadott el egy lehetséges észak-koreai atomtámadás növekvő veszélye miatt, miután a déli hírszerzés szerint Phenjan újraindított egy idős atomreaktort Jongbjonban, amely nukleáris fegyverekhez használatos plutóniumot képes előállítani.

Az elmúlt hónapokban Phenjan békítő gesztusokkal enyhítette a februári kísérleti atomrobbantásuk után keletkezett feszültséget Szöullal, de elutasította a John Kerry amerikai külügyminiszter által ajánlott meg nem támadási szerződést, aminek feltétele az atomprogram leállítása lett volna. A fenyegetőzések nem szűnnek, de tettekkel még nem nyomatékosította szavait a sztálinista rezsim.

Barát Krisztina

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »