Bali: Lavrov-Kerry megbeszélés

Az amerikai külügyminiszter ázsiai körútjának bali állomásán fogadta az orosz külügyminisztert, hogy megerősítsék a két állam között a hidegháború vége óta fennálló nukleáris leszerelési együttműködést. A szerződés keretében a két állam olyan központokat hozott létre, melyek mindennapi kapcsolatban állnak egymással, és megosztják álláspontjukat a nukleáris leszerelési kérdésekben.

A mostani találkozón az együttműködés megerősítésén túl a szíriai helyzet is előtérbe került, különösen a nemrégiben nagy port kavart vegyifegyer-használat. John Kerry, amerikai külügyminiszter méltatta az oroszok közreműködését a szíriai vegyifegyverek ellenőrzésével kapcsolatban. Mindkét állam képviselője elmondta, hogy elítéli a vegyifegyverek alkalmazását Szíriában.

Mindazonáltal mindkét állam a térség humanitárius problémáit tartja a leginkább orvosolandó feladatnak. A szíriai menekültek kérdése már a környező államokra is kihat, és a legfontosabb, hogy a segélycsomagok eljussanak a címzettekhez. Mindkét állam egyetért egy esetleges ENSZ- Vöröskereszt együttműködéssel létrejövő humanitárius misszióval Szíriában.

Gregovszki Judit

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »