Bali: Lavrov-Kerry megbeszélés

Az amerikai külügyminiszter ázsiai körútjának bali állomásán fogadta az orosz külügyminisztert, hogy megerősítsék a két állam között a hidegháború vége óta fennálló nukleáris leszerelési együttműködést. A szerződés keretében a két állam olyan központokat hozott létre, melyek mindennapi kapcsolatban állnak egymással, és megosztják álláspontjukat a nukleáris leszerelési kérdésekben.

A mostani találkozón az együttműködés megerősítésén túl a szíriai helyzet is előtérbe került, különösen a nemrégiben nagy port kavart vegyifegyer-használat. John Kerry, amerikai külügyminiszter méltatta az oroszok közreműködését a szíriai vegyifegyverek ellenőrzésével kapcsolatban. Mindkét állam képviselője elmondta, hogy elítéli a vegyifegyverek alkalmazását Szíriában.

Mindazonáltal mindkét állam a térség humanitárius problémáit tartja a leginkább orvosolandó feladatnak. A szíriai menekültek kérdése már a környező államokra is kihat, és a legfontosabb, hogy a segélycsomagok eljussanak a címzettekhez. Mindkét állam egyetért egy esetleges ENSZ- Vöröskereszt együttműködéssel létrejövő humanitárius misszióval Szíriában.

Gregovszki Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »