Idén sem lesz döntés Románia schengeni csatlakozásáról

Gyakorlatilag bizonyossá vált, hogy idén sem születik döntés Románia schengeni csatlakozásáról: a bukaresti holland nagykövetség közleményben tudatta, hogy Hága megvárja a romániai igazságügy helyzetéről szóló, jövő év elején esedékes európai bizottsági országjelentést, és csak ezt követően hoz döntést az ügyben.

„A holland kormány megvárja az országjelentést, hogy a többi tagállammal szorosan együttműködve kialakítsa álláspontját Románia schengeni csatlakozásáról” – áll a diplomáciai képviselet kedd este kiadott közleményében.

A dokumentum leszögezi: Romániának folytatnia kell a visszafordíthatatlan és hosszú távú intézkedéseket az igazságügy reformja és a korrupcióellenes harc érdekében, ahogy arról Románia az Európai Unióval megállapodott.

Mint arról beszámoltunk, Mark Gray, az Európai Bizottság (EB) szóvivője kedden délután jelentette be, hogy nem az idei év végén, hanem jövő év elején, várhatóan januárban hozzák nyilvánosságra az igazságügyi reform és a korrupcióellenes küzdelem helyzetéről szóló országjelentést. Robert Cazanciuc román igazságügy-miniszter ugyanakkor tegnap azt állította: a jelentést már eleve januárban készültek bemutatni. Ez szerinte annak tudható be, hogy az EB ellenőrei csak november végén érkeznek az országba, tehát nem is lenne idejük hamarabb elkészíteni a jelentést. Az uniós bel-és igazságügy-minisztereknek az eredeti tervek szerint decemberben kellett volna napirendre tűzniük a döntést Románia és Bulgária kétlépcsős schengeni csatlakozásáról. Ugyanakkor annak nyomán, hogy Hollandia meg akarja várni az országjelentést, ez már nem valószínű, mivel a határozatképességhez a tagállamok képviselőinek egyhangú döntése szükséges.

Hollandia már két évvel ezelőtt is a román schengeni csatlakozás útjába állt, arra hivatkozva, hogy az igazságügyi jelentés nem meggyőző, Bukarest akkor válaszul embargót hirdetett a holland virágszállítmányokra.

A román schengeni csatlakozás ismételt megakadályozása ugyanakkor idén Franciaország részről merült fel először, miután először Manuel Valls belügyminiszter beszélt arról, hogy a romák helyzetének és a roma migráció rendezetlensége miatt Bukarest továbbra sem érett a schengeni csatlakozásra, majd Jean-Marc Ayrault miniszterelnök arról beszélt, hogy a két ország nem biztosítja a külső uniós határok hatékony védelmét, ami szintén a schengeni csatlakozás további halasztását vonja maga után.

Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »