Pénzosztással kampányol a miniszterelnök

Egy hónappal a szlovákiai megyei választások előtt Robert Fico miniszterelnök is aktivizálta magát, járja a megyéket és milliókat osztogat.

A megyei turné múlt héten a Kassai kerületben kezdődött. A kormány kihelyezett ülést tartott – polgármesterek és a régió több képviselőjének részvételével. Itt 7 milliós gazdasági segítséget ígért a miniszterelnök. Ezen a héten Trencsén megye következett, itt már 8,5 millióra emelkedett a támogatás összege, a kormány ülésére kizárólag Smer-es képviselőket hívtak.

A kormányhivatal állítása szerint nincs szó kampányról, hanem a régiók problémáit akarják orvosolni. Más véleményen van Alojz Hlina független parlamenti képviselő, aki blogjában megyei kampánycirkusznak minősítette Fico megyejárását. Ján Figeľ, a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke úgy véli, hogy választások előtti populista célzatú pénzosztásról van szó.

Ján Baránek, a Polis intézet kutatója megjegyezte, Fico lépései nem törvényellenesek, legfeljebb az íratlan „morális-etikai szabályokba ütköznek, ezekről azonban Szlovákiában még beszélni is felesleges”.

Az aktualne.sk portál érdeklődött a kormányhivatalnál, hogy Pozsony megyére is sor kerül-e a most tartó megyei támogatások folyósítása során, ám a kérdés megválaszolatlan maradt, azaz, kiérő választ kaptak: „Tervben vannak további kihelyezett tárgyalások, melyekről időben értesítjük a sajtót”. Pozsony megye különlegesen fontos lehet Fico számára, jelenleg az egyetlen, amely még az ellenzék kezében van.

Kitekintő / Felvidek.ma

Friss hírek