Varga Mihály szokatlanul óvatos

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter kedden a Magyar Biztosítók Szövetségének rendezvényén tartott nyitóelőadásában szokatlanul óvatos hangvételt ütött. Ugyan méltatta a kormány elmúlt három éves sikereit, és megerősítette, hogy 2%-os növekedéssel, és 3% alatti hiánnyal és inflációval számol a kormány jövőre, de a kockázatokra is nagy hangsúlyt fektetett.

Szerinte ugyanis a jelen alacsony beruházási ráta mellett az elért sikerek csak átmenetiek tudnak lenni, a következő időszak nagy kihívása, hogy a pénzügyi szektor “jóval optimálisabban tudja gyakorolni” hitelezési eszközeit. Hangsúlyozta, hogy cél az államháztartási kiadások csökkenétse és a közszférában dolgozók arányának mérséklés.

Az adótörvények elkészítésére még egy hete maradt a kormánynak, így van lehetőség, hogy növekedésösztönző javaslatok kerüljenek még a jövő évi költségvetésbe. Varga elmondta, hogy minden olyan javaslatra fogadókész a kormány, amely növeli a pénzügyi szektor hozzájárulását a gazdasági növekedéshez. Ez jelenthetné akár a bankokkal szembeni fiskális terhek mérséklését is, bár az eddigi gyakorlat eddig nem ebbe az irányba mutatott.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »