Varga Mihály szokatlanul óvatos

Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter kedden a Magyar Biztosítók Szövetségének rendezvényén tartott nyitóelőadásában szokatlanul óvatos hangvételt ütött. Ugyan méltatta a kormány elmúlt három éves sikereit, és megerősítette, hogy 2%-os növekedéssel, és 3% alatti hiánnyal és inflációval számol a kormány jövőre, de a kockázatokra is nagy hangsúlyt fektetett.

Szerinte ugyanis a jelen alacsony beruházási ráta mellett az elért sikerek csak átmenetiek tudnak lenni, a következő időszak nagy kihívása, hogy a pénzügyi szektor „jóval optimálisabban tudja gyakorolni” hitelezési eszközeit. Hangsúlyozta, hogy cél az államháztartási kiadások csökkenétse és a közszférában dolgozók arányának mérséklés.

Az adótörvények elkészítésére még egy hete maradt a kormánynak, így van lehetőség, hogy növekedésösztönző javaslatok kerüljenek még a jövő évi költségvetésbe. Varga elmondta, hogy minden olyan javaslatra fogadókész a kormány, amely növeli a pénzügyi szektor hozzájárulását a gazdasági növekedéshez. Ez jelenthetné akár a bankokkal szembeni fiskális terhek mérséklését is, bár az eddigi gyakorlat eddig nem ebbe az irányba mutatott.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »