Szlovák áldiplomatát tartóztatott le az adóhatóság Magyarországon

A magyar hatóságok letartóztattak egy magát szlovák diplomatának kiadó férfit – közölte a Szlovák Rádió reggeli híradásában.

Azzal gyanúsítják, hogy miközben nagy mennyiségű árut csempészett át a határon, adócsalást követett el. A rendőrség gyanúja szerint cégek fiktív láncolatán keresztül csempészte az élelmiszert, de nem fizetett utánuk adót.

A nyomozók gyanúja szerint a társaság Szlovákiában vásárolt nagy mennyiségű élelmiszert, amelyet fiktív cégek láncolatán átfuttatva Magyarországon értékesítettek. Az ügyletekben részt vevő vállalkozások valótlan tartalmú adóbevallásokat tettek. Az RTVS közlése szerint több mint 1,5 millió eurós kárt okozott ezzel Magyarországnak.

A bűnözői csoport Nemzeti Adó- és Vámhivatal általi leleplezéséről a magyar közszolgálati televízió adott hírt. Bemutatták az áldiplomata luxuskocsiját is, amelyhez még hamis diplomatarendszámot is gyártottak. Ennek köszönhetően mintegy másfél évig titokban tudták tartani csempészakcióikat.

Sárközi Alexandra, a NAV szóvivője közölte, hogy a letartóztatott férfi a nem létező diplomata-védettségére hivatkozva is fenyegette a nyomozókat. Egyébként a budapesti szlovák nagykövetség tanácsadójának adta ki magát.

Amikor közölték vele, hogy előzetes letartóztatásba helyezik, azt követelte, hogy egy wellness szállóban helyezzék el.

Az ügy ugyanakkor súlyosabb lehet, mint amire a szimpla árucsempészet utalna. A nyomozók ugyanis 32 helyszínt kutattak át az üggyel kapcsolatban, és ezalatt fegyverekre és lőszerekre is bukkantak.

Parameter.sk / MTI

Friss hírek