Rajoy mindenhol a katalán függetlenség ellen kampányol

Mariano Rajoy spanyol kormányfő az utóbbi időben különös késztetést látszik érezni arra, hogy a katalán követelésekkel külföldi útjai során tartott sajtótájékoztatókon is foglalkozzon. „Személyes, érzelmi és kereskedelmi szálak megszámlálhatatlan sokasága köt minket össze” – szögezte le ezúttal Tokióban, ismételten elutasítva mind Artur Mas katalán kormányfő, mind Josep Antoni Duran katalán ellenzéki politikus koncepcióit, amelyek „Európa legrégebbi országa” (ti. Spanyolország) egységét veszélyeztetik, éppen ezért létjogosultságuk sincsen.

Miután Shinzo Abe japán miniszterelnökkel az ENSZ Közgyűlés legutóbbi ülésszaka alkalmával kölcsönösen megerősítették Spanyolország és Japán visszatérését a nemzetközi élet főáramába („Spain is back/Japan is back”), Japánban tett látogatásán – melynek részét képezte egy fukushimai kitérő is – Rajoy egyébként a két ország közötti szolidaritás és együttműködés szálait kívánta tovább erősíteni mindenekelőtt a vállalati szférában, valamint spanyol közvetítést ígért a japán befektetőknek a latin-amerikai piacrajutás kapcsán.

Szabó Barnabás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »