Újabb plágiumvád Ponta ellen

Ismét plágiummal vádolja Victor Ponta miniszterelnököt Adrian Papahagi, a Népi Mozgalom Párt (PM) alelnöke, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára.

Papahagi hétfőn délután közölte, hogy újabb, másolás nyomaira bukkant egy Ponta által jegyzett műben. A politikus szerint a miniszterelnök a Daniela Comannal közösen írt Felelősség a nemzetközi emberi jogban című művében két francia jogász, William Bourdon és Emmanuelle Duverger a Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló könyvéből vett át részeket, anélkül, hogy ezt jelezte volna. Papahagi rámutatott: Ponta olyan részleteket közölt saját néven a könyvben, amelyek Bourdon könyvében szerepelnek, és amelyekről csak a francia jogász tudhatott, mivel 1996 és 1998 között a civil szervezetek képviseletében ő is részt vett a Nemzetközi Büntetőbíróság megalakulását megelőző egyeztetéseken. William Bourdon közismert francia ügyvéd, aki az emberi jogok védelmével kapcsolatos ügyekre szakosodott.

Mint arról beszámoltunk, nem ez az első alkalom, hogy Papahagi plágiummal vádolja a miniszterelnököt. Tavaly is a Felelősség a nemzetközi emberi jogban című kötet miatt tett feljelentést, amelyet 2010-ben adtak ki. A mű teljes egészében tartalmazza Ponta doktori diesszertációját, amelyet néhány további fejezettel egészített ki. A legfőbb ügyészség azonban idén májusban bűncselekmény hiányában beszüntette az eljárást.

Mint arról beszámoltunk, Ponta kapcsán tavaly júniusban írta meg a Nature című tudományos folyóirat, hogy doktori disszertációjának jelentős részét másolta. Az ügyben három testület is döntést hozott, ebből kettő megerősítette a plágium tényét, csak az oktatási minisztériumnak alárendelt, és a döntéshozatal előtt kormánypárti tagokkal feltöltött Országos Etikai Tanács vélte úgy, hogy nincs szó plágiumról.

A döntéshozatal előtt feloszlatott Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) viszont megállapította a plágium tényét, és a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága is, amely júliusban leszögezte: Victor Ponta 432 oldalas doktori disszertációjában 115 oldalon azonosíthatók plágium elemei. Ponta politikai támadásnak minősítette a plágiumra vonatkozó megállapításokat. Az oktatási tárca korábban jelezte: csakis a saját alárendeltségébe tartozó, a plágiumvádakat elvető etikai testület döntését tekinti relevánsnak.

Krónika.ro

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »