A németek szerelték fel vegyifegyverrel Aszadot?

Német cégek több mint 360 tonna kettős felhasználású vegyi anyagot exportáltak Szíriába 1998 és 2011 között- derült ki a német Szövetségi Gazdasági Minisztérium hétfőn közzétett jelentéséből. A német vállalatok a szíriai polgárháború kirobbanása után is folytatták tevékenységüket.

Komoly spekulációkra ad okot a Szövetségi Gazdasági Minisztérium hétfőn közzétett jelentése a szíriai német vegyifegyver-exporttal kapcsolatban. Németország idáig is oroszlánrészt vállalt a Közel-Kelet felfegyverzésében. A németek egyedül 2012-ben 1,4 milliárd eurónyi fegyvert exportáltak az Öböl-menti országokba – kiváltképp a Leopard 2 harckocsi volt igen keresett –, Izraellel pedig már régóta együttműködnek tengeralattjárók adás-vételében. A hétfői jelentés ismételten felveti a sokat feltett kérdést: kit terhel a felelősség, az őrültet, vagy aki fegyvert ad az őrült kezébe?

A minisztériumi jelentés szerint német cégek 1998 és 2011 áprilisa (tehát a polgárháború kirobbanása után) között 360 tonna kettős felhasználású vegyi anyagot adtak el Szíriának. Az említett anyagok között szerepel többek között a nátrium-cianid, a fluorsav, vagy a hidrogén-klorid, melyekből akár idegmérget is elő lehet állítani.

A német minisztérium természetesen tagadja, hogy ezekből az anyagokból vegyifegyvereket állítottak volna elő. Hivatalos közleményükben az említett anyagokat többek között az ékszeriparban, az ivóvíz fluorral történő dúsításához, vagy fogkrémek előállításához használták fel. „Minden egyes esetben meg voltunk győződve arról, hogy ezeket az anyagokat polgári célokra használták fel”- áll a minisztérium közleményében. Az mindenesetre már önmagában aggodalomra ad okot, hogy a németek kettős felhasználású vegyi anyagokat adnak el Szíriának, jóllehet Szíria nem tagja (legalábbis ez idáig) a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek. Ergo utólag teljesen ellenőrizhetetlen, hogy a szíriai rezsim mit csinált ezekkel az anyagokkal.

Molnár Tamás Levente

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »