Az ember felelős a klímaváltozásért

Az emberi tevékenység okolható a Föld klímájában bekövetkező változások több mint feléért az elmúlt 50 évben – állítják tudósok százai. A szakértők mintegy 95 százalékos bizonyossággal állítják ezt, jóval nagyobb valószínűséggel tehát, mint eddig bármikor – írja a CNN.com. Mindez az ENSZ napokban nyilvánosságra hozott jelentésében szerepel.

A klímaváltozásnak mostanra már mindenki által tapasztalható következményei vannak. A jelentés szerint a szélsőséges időjárási viszonyok még rosszabbak lesznek még ebben az évszázadban. A szakértők abban bíznak, hogy az ilyen jellegű állásfoglalások utolsó utáni vészcsengőként szolgálnak majd, az emberek többségét azonban ez sem győzi meg arról, hogy valóban visszafordíthatatlan hatást gyakoroltunk a Föld klímájára. „Azok, akik tagadják a tudományos válaszokat és kifogásokat keresnek, a tűzzel játszanak” – mondta John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere.

A mostani jelentésen közel ezer klímakutató és egyéb tudós dolgozott. A szakértők 2007-ben még csak 90 százalékos valószínűséggel állították, hogy mi vagyunk felelősek a klímaváltozásért. Akkor még úgy gondolták, hogy az emberi tevékenység a globális felmelegedés elenyésző hányadáért, az átlaghőmértséklet csupán fél Celsius fokos melegedéséért okolható, ami azonban már szintén extrém időjárási változásokat, például hőhullámokat, szárazságot és árvizeket okoz.

A jelentést azonban mind a klímaváltozást elismerők, mind pedig a szkeptikusok éles kritikával illetik. Az utóbbi tábornak az a véleménye, hogy a jelentés csak azért született meg, hogy újabb bizonyítékot szolgáltasson azok számára, akik a globális felmelegedést mindenképpen az ember számlájára akarják írni. A klímakutatók és aktivisták egy csoportja pedig azt hozza fel kritikaként, hogy a jelentés már nyilvánosságra hozatala pillanatában elvault volt, hiszen nem tartalmazza azokat a korszakalkotó tudományos eredményeket, amelyek a közelmúltban születtek.

Pintér Melinda

Friss hírek