Vitorlásdiplomácia

Kissinger óta tudjuk: a sportdiplomácia erejét nem szabad lebecsülni. Tudják ezt Macedónia, Bulgária, Románia, Szerbia, Montenegró és Albánia vitorlázói is. Nem titkolt politikai üzenetet hordoz a 250 sportoló részvételével, Ohridban megrendezett Balkanijada elnevezésű vitorlásverseny. Egymással, egymásért: a versenyzők a sport szeretetén keresztül demonstrálják, hogy létezhet békés versengés – még a Balkánon is.

Stefan Stavrev, a Macedón Vitorlásszövetség elnöke hangsúlyozta: a sportban mindenki egyenlő, nem számít más, csak a versenyzés és a sportág szeretete. Ez képes összehozni akár olyan népeket és nemzeteket is, akik történelmük során viszálykodtak egymással. Stavrev úgy gondolja, hogy a Balkán ilyen versenyeken, és elszánt, sikeres sportolók segítségével meg tudja mutatni a világnak, hogy nem olyan elvadult régió, mint azt sokan gondolják, írja a SETimes.

Dragan Keleshoski macedón vitorlázó szerint „a vitorlázás nem ismer határokat”, így hatalmas egyesítő erővel bír. Több sportoló hangsúlyozta, hogy a balkáni államoknak több pénzt kellene a sportra fordítaniuk, hiszen kitörési lehetőséget jelent: nem csak a sportolók, hanem az államok számára is.

Szabó Edit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »